Bouwe Bekking, Charles Caudrelier en Xabi Fernández
NOS SportAangepast

'Iedere fout is fataal' in allesbeslissende etappe Ocean Race

Gaat Bouwe Bekking na ruim dertig jaar, en bij zijn achtste deelname aan de Volvo Ocean Race, eindelijk met de eindzege aan de haal? De 55-jarige Nederlandse schipper is samen met de andere boten om 14.00 uur uit Göteborg vertrokken voor de laatste, allesbeslissende etappe naar Den Haag.

Klompendans bij winst Bekking in Volvo Ocean Race

Bekkings Team Brunel, het Spaanse Mapfre en het Chinese Dongfeng zijn de drie koplopers in het klassement. Wie als eerste finisht in Nederland wint de zeilrace rond de wereld. In de 45-jarige geschiedenis van het evenement is het nog nooit zo spannend geweest.

Geen excuses meer

Vlak voor de start heerst er gezonde spanning bij Bekking: "We zitten in een hele goede flow, er zijn geen excuses om niet te winnen. Ieder foutje kan fataal zijn. Als we winnen zal ik - zoals altijd - relatief rustig zijn, maar misschien dans ik ook wel een rondedansje op klompen."

Hij heeft als voordeel dat de etappe door Denemarken voert en finisht in Nederland. "Daar in Denemarken woon ik vlak in de buurt, daar heb ik veel gezeild. Maar zeker de kustlijn van de Waddeneilanden naar Den Haag is een voordeel, want daar ben ik opgegroeid."

Bekking doet 'rondedansje op klompen' als hij Ocean Race wint

De Ocean Race ging in oktober van start. De deelnemers hebben al zo'n 82.700 kilometer afgelegd en er zijn er nog maar 1.296 te gaan. De laatste etappe is een eindsprint en daarin is er geen ruimte voor fouten.

Brunel - herkenbaar door zijn gele boot - werkte zich van de zesde plaats op naar de eerste en lijkt door het winnen van drie van de laatste vier etappes favoriet. "Ik denk dat we wel een mentale voorsprong hebben. We hebben laten zien dat we gewoon harder gaan dan die twee rode boten (Mapfre en Dongfeng)", aldus Bekking.

"Maar zeilen blijft een gekke sport", gaat de Nederlander verder. "Mochten wij niet winnen, dan hoop ik dat Carolijn 'm pakt."

Dubbel kans op Nederlands succes

Bekking heeft het over Carolijn Brouwer, die meevaart bij Dongfeng en samen met een aantal van haar teamgenotes de eerste vrouwelijke winnaar van de Ocean Race kan worden. "Dit wordt de belangrijkste race van mijn leven", zei ze in Göteborg.

'Code geel in Nederland vanwege Brunel? Ik hou het op code rood'

Ook zij heeft gehoord dat in Nederland bij de finish in Den Haag geduimd wordt voor Team Brunel. "Ze hebben code geel uitgeroepen, begreep ik. Ik hou het op code rood, maar dan wel het Nederlandse code rood en niet het Spaanse."

Mapfre legt druk bij Bekking

Bij Mapfre staat schipper Xabi Fernández aan het roer. "Het is nu anders voor Bouwe. Hij is nu koploper en moet nu op twee boten letten, terwijl hij voorheen niets te verliezen had. Het is een grote kans voor hem, maar hij heeft ook veel te verliezen."

Schipper Mapfre: Bekking heeft veel te verliezen

Mapfre legt de druk dus bij Bekking, maar die probeert juist niet teveel op de concurrentie te letten. "We geloven in onszelf. Als je je laat dicteren door anderen gaat het altijd fout. Het wordt hoe dan ook een fantastisch feestje. Ik hoop een geel feestje."

En als het bij zijn achtste poging onverhoopt weer niet lukt om de Ocean Race te winnen? "Het kan 'm worden, maar zo niet: dan lig ik er ook niet wakker van."

Ontknoping live volgen

De spannende ontknoping van de Volvo Ocean Race is live te volgen via een online tracker van de organisatie. De boot van Brunel is het gele stipje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl