De olympische ringen vlakbij de Gangneung Ice Arena,
NOS Nieuws

Matsende juryleden kunstschaatsen geschorst

Twee Chinese juryleden bij het kunstschaatsen zijn geschorst door de internationale schaatsbond ISU. Zij bevoordeelden landgenoten bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het gaat om Chen Weiguang en Huang Feng. Er liep al maanden een onderzoek tegen de twee. Het vrouwelijke jurylid Chen Weiguang en het mannelijke jurylid Huang Feng zouden beiden landgenoten hebben bevoordeeld door te goede scores toe te kennen in vergelijking met de aan andere schaatsers uitgedeelde scores.

Bij Weiguang ging het om het matsen van Jin Boyang, vierde bij de mannenwedstrijd in Pyeongchang. Bij Huang Feng ging het om het bevoordelen van het Chinese paar Sui Wenjing en Han Cong. Huang Feng zou de concurrenten van de Chinezen, een Duits paar, opzettelijk lagere scores hebben gegeven.

Chen Weiguang is per 18 juni van dit jaar voor twee jaar geschorst en mag op de Olympische Spelen van 2022 niet in actie komen als jurylid. Huang Feng kreeg een lichtere straf: hij is per 18 juni voor een jaar geschorst. Beide juryleden kunnen in beroep gaan tegen hun straf bij het CAS, het arbitrage hof voor de sport, in Zwitserland.

'Duidelijk voorbeeld gesteld'

Het Nederlands kunstschaatsjurylid Jeroen Prins zegt telefonisch: "Het is duidelijk dat deze twee juryleden nationale voorkeur hebben getoond en er wordt nu een duidelijk voorbeeld gesteld. De hele wereld kan zien dat de Chinezen duidelijk een nationale voorkeur hebben vertoond en dat is niet goed voor het imago van de sport en het imago van de officials. Het jureren moet transparant zijn, eerlijk en fair."

Prins maakt zich al langer zorgen over 'national bias', nationale voorkeur van juryleden, in het kunstrijden. Prins was als Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig op het recente ISU-congres in Spanje. Nederland maakte zich er op dat congres hard voor dat de term 'nationale bias' (het bevoordelen van een landgenoot door hogere scores of een concurrent benadelen door lagere scores) in de schaatsreglementen werd opgenomen. Dat voorstel werd aangenomen.

Prins: "De Chinezen gaven in hun verweerschrift aan dat national bias niet in de regels staat. Ze hebben geprobeerd zich op die manier te verweren. National bias is nu in de reglementen verankerd en er worden nu procedures opgesteld om jurywaarderingen die naar bias rieken meteen te onderzoeken."

Deel artikel: