NOS VoetbalAangepast

Te Kloese tempert Mexicaanse emotie met Hollandse nuchterheid

Een Nederlands tintje bij Mexico: Dennis te Kloese

Met PSV'er Hirving Lozano als matchwinnaar zat er een minuscuul Nederlands tintje aan de verrassende 1-0 zege van Mexico op Duitsland bij het WK in Rusland. Er waart echter ook echt Hollands bloed rond bij de bedwingers van de wereldkampioen. In de persoon van Dennis te Kloese. Uit Bussum, maar sinds 2003 werkzaam in Mexico en inmiddels zeven jaar in dienst van de nationale voetbalbond.

"Ik ben vrij jong uit Nederland vertrokken", vertelt de 43-jarige Te Kloese, die voormalig PSV- en Ajax-trainer Hans Westerhof volgde naar het Noord-Amerikaanse land om bij Club Deportivo Guadalajara aan de slag te gaan. "Ik heb bij twee clubs gewerkt en zit inmiddels al jaren bij de bond. Eerst als hoofd van de nationale jeugdselecties en sinds een jaar als algemeen directeur."

Een uitzinnige Hirving Lozano na zijn treffer tegen Duitsland

En dus was het genieten geblazen voor Te Kloese afgelopen zondag in Moskou. "Een fantastisch moment voor ons, voor het hele land eigenlijk, om je zo op de kaart te zetten. De reacties na die wedstrijd waren ongelooflijk. Ik kreeg zelfs een bericht dat er een heel kleine aardbeving was geregistreerd in Mexico-City tijdens het doelpunt."

Emotie

En dat zegt alles over de beleving in Mexico. "Voetbal is er echt een prioriteit. Het is veruit het eerste waar mensen enthousiast of verdrietig over kunnen worden. Er komt altijd emotie bij kijken. Het is daar ook: of je kan er helemaal niks van of je moet wereldkampioen worden. Er zit weinig tussen. Dat hoort bij de cultuur. Heel emotioneel. En dat is ook wel een beetje mijn rol: de boel een beetje temperen en nuchter blijven."

Natuurlijk, bescheidenheid siert de mens, maar ook Te Kloese kan niet ontkennen dat bondscoach Juan Carlos Osorio over prima materiaal kan beschikken. "We kunnen best een aardige wedstrijd op de mat leggen, ja. We hebben goede spelers, een volwassen ploeg met jongens die al jaren in een formatie bij elkaar spelen en bij goede clubs in Europa spelen."

Carlos Salcedo vecht een kopduel uit met Julian Draxler

"Dat laatste is ook gegroeid de afgelopen jaren. We hebben een goed programma voor onze jeugd. Dat zie je aan Lozano en Carlos Salcedo", verwijst hij naar de 22-jarige aanvaller van PSV en de 24-jarige verdediger van Eintracht Frankfurt. "En aan Edson Alvarez, die 20 is en ook het veld in kwam tegen Duitsland. Ze hebben een goede ervaring opgedaan en laten zien dat ze niet bang zijn om te vechten."

Sneltreintempo

Bang dat Lozano na zijn treffer tegen Duitsland met zijn hoofd in de wolken loopt, is Te Kloese niet. "Dat valt wel mee. Hij is nog jong, hij moet nog veel dingen leren, maar hij heeft ook al veel ervaring. Het gaat natuurlijk in sneltreintempo met hem op dit moment. Hij kreeg tegen Duitsland in de eerste minuut al een geweldige kans. En daarna maakt hij een fantastisch doelpunt."

Hirving Lozano houdt Joshua Kimmich van de bal

"Het is nog een jonge jongen in sommige zaken, maar ook al heel volwassen en verbeten in andere. Hij staat op het moment veel in de aandacht. Dat proberen we een beetje te temperen. We zitten in een complex ver buiten de stad, afgesloten van alle gekte. En dat is ook wel goed. We staan weer met de voetjes op de grond. Nu moeten we tegen Zuid-Korea en Zweden laten zien dat het niet zomaar een incident was."

Obsessie

Om te beginnen zaterdag (17.00 uur) tegen de Aziaten, die hun openingsduel met 1-0 verloren van Zweden. "Zuid-Korea heeft een ploeg waar je echt wel respect voor moet hebben. Een aantal Koreanen speelt op een heel aardig niveau in Duitsland en Engeland. Het is niet een ploeg die zich zomaar even aan de kant laat zetten. Ze moeten nu ook echt aan de slag, anders liggen ze uit het toernooi."

Stand in WK-groep F

1. Mexico 1-3 1-0
2. Zweden 1-3 1-0
3. Duitsland 1-0 0-1
4. Zuid-Korea 1-0 0-1

Voor Mexico daarentegen lonken heel nadrukkelijk de achtste finales. Dat zou een evenaring zijn van de prestatie van de vorige zes WK's.

Maar al die keren vormde de vierde wedstrijd van het toernooi ook het eindstation. Een drempel waar de Mexicanen nu eindelijk eens overheen willen. "We hebben nu een generatie die in de vijfde wedstrijd terecht moet kunnen komen", meent Te Kloese. "We hebben geprobeerd dat van tevoren niet als een last te beschouwen. Maar in Mexico is dat wel een obsessie."

Succes of niet, het blijft genieten voor Te Kloese in voetbalmaf Mexico. "Ik heb mijn leven en mijn gezin daar opgebouwd. Ik heb heel hard gewerkt om er carrière te kunnen maken en heb het er nu heel erg naar mijn zin. Omdat het voetbal er dusdanig belangrijk is, vind ik het heel leuk om er te werken. Ik heb er ook nooit serieus aan gedacht om weg te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl