Aangepast

Deze ex-teler uit Bierum hoopt te mogen meedoen aan het wietexperiment

"Staatswiet mag het niet gaan heten, dan gaat niemand het kopen. En als wietteler wil je daar ook niet mee geassocieerd worden", zegt John Meijers uit het Groningse Bierum. De overheid klopte bij hem aan voor advies bij het voorbereiden van het experiment met legale wietteelt.

Dat experiment moet volgend jaar gaan plaatsvinden in zes tot tien gemeenten. Meijers en zijn vrouw Ines mochten hun visie laten horen aan de commissie-Knottnerus die vandaag een advies uitbrengt over het experiment. "Voor mijn gevoel is er goed naar onze input geluisterd."

Meijers en zijn vrouw teelden in het verleden wiet, zonder daar stiekem over te doen. 'Modeltelers' werden ze ook wel genoemd. Ze teelden biologisch, tapten geen stroom af en gaven hun inkomsten op aan de Belastingdienst. Toch kreeg het stel te maken met een reeks invallen en rechtszaken.

Hypocriet en onlogisch

Meijers hoopt dat er met het wietexperiment een einde komt aan het "hypocriete en onlogische" gedoogbeleid. Nu wordt de verkoop van wiet in coffeeshops gedoogd, maar is het illegaal om wiet te kweken of in te kopen. "Om dat te kunnen veranderen, willen wij dat het experiment een succes wordt."

Om het experiment te laten slagen is het belangrijk dat de overheid vakbekwame mensen en betrouwbare telers inschakelt, zegt Meijers. Hij hoopt dat hij zelf ook mag meedoen als teler. "Het is wachten op groen licht. Dan kunnen we laten zien dat wiet telen op een goede manier echt mogelijk is."

Deze ex-teler uit Bierum hoopt te mogen meedoen aan het wietexperiment

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl