Inspectie: NFI kwetsbaar voor manipulatie alcoholonderzoek

time icon Aangepast
ANP

Bloedonderzoeken bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na een positieve blaastest kunnen makkelijk gemanipuleerd worden. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na een onderzoek naar de procedure van de alcoholonderzoeken.

Aanleiding voor het onderzoek is de aanhouding vorig jaar van een medewerker van het NFI. De vrouw was twee keer bij een blaastest betrapt op rijden onder invloed.

Ze vroeg tegenonderzoeken aan, waarbij het NFI afgenomen bloed analyseert. Daaruit kwamen onverklaarbaar lagere alcoholwaardes, waardoor vermoed wordt dat ze heeft gesjoemeld met haar eigen bloedmonsters.

Niet geanonimiseerd

De inspectie concludeert nu dat NFI-medewerkers met verstand van zaken de resultaten inderdaad kunnen manipuleren. Dat kunnen ze doen door te rommelen met de bloedmonsters zelf of met de analyse, registratie of rapportage.

Dat is mogelijk doordat personeel toegang heeft tot de gegevens. Ook zijn de bloedmonsters niet geanonimiseerd, waardoor kwaadwillende medewerkers kunnen achterhalen welke gegevens ze moeten manipuleren.

Volgens de inspectie heeft het NFI veel aandacht voor de kwaliteit van het onderzoek zelf, maar te weinig voor de risico's op manipulatie.

Politiecontact melden

Naar aanleiding van het inspectierapport heeft het NFI maatregelen genomen. Zo hebben medewerkers minder makkelijk toegang tot onderzoeksgegevens. Ook moeten ze het bij hun leidinggevenden melden als ze in contact zijn geweest met politie of justitie. Eventuele onderzoeken worden dan buiten het NFI verricht.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie met het NFI, de politie en het Openbaar Ministerie te praten over nog meer maatregelen. Hij wil bijvoorbeeld dat de onderzoeksgegevens wel worden geanonimiseerd.

STER Reclame