Bloemen bij de plek waar het drama zich voltrok
NOS NieuwsAangepast

Automobilist die Pinkpop-groepje ontweek: 'Had ik maar iets gezegd'

De dj die maandagnacht een groepje ontweek dat op de weg zat bij Pinkpop, heeft spijt dat ze de festivalgangers niet heeft gewaarschuwd. Eerst wilde Jacqueline Schmeitz omdraaien om dit te doen, maar ze zag dat er een tegenligger kwam en reed toch door.

"Daar heb ik nu spijt van. Ik wilde naar huis, was moe, het was laat", zegt ze een dag na de aanrijding. Maar ik had ze moeten waarschuwen. Ik had moeten zeggen: jongens, het is niet handig wat jullie doen."

Het incident blijft door het hoofd van Schmeitz spoken. "Wat als ik wel was gestopt? En ook: wat als ik ze had geraakt? Had ik maar iets gezegd of ze bang gemaakt. Ik voel me er heel erg bezwaard over. Maar ik kan er niks meer aan veranderen."

Verslaggever Lidwien Gevers sprak met Schmeitz, die zondagnacht op de weg van het dodelijke ongeluk reed:

'Ik had het geluk dat ik om het groepje heen kon rijden'

Schmeitz had zondagnacht op een campingfeestje gedraaid. Iets na vier uur vertrok ze. Nadat ze de uitrit van het festivalterrein uit was gereden, zag ze zo'n tien mensen in het licht van haar koplampen. Ze zaten in een kringetje, vanaf de middenstreep tot aan de berm. "Ze droegen donkere kleding en bewogen bijna niet. Ik had ze eerst gewoon niet gezien. Toen keek ik goed om me heen en reed er met een bochtje omheen."

Schmeitz reed iets sneller dan stapvoets, omdat haar navigatie de route nog aan het bepalen was. "Als ik daar met een normale snelheid had gereden, met 50 kilometer per uur, dan weet ik niet of ik nog had kunnen stoppen." Het lijkt Schmeitz dat het groepje dat zij zag, het groepje was waar het witte bestelbusje even later mee in botsing kwam.

Twee ooggetuigen van de botsing zijn zelf aan de dood ontsnapt, vertellen ze aan omroep L1. Ze zaten ook op de weg, terwijl ze nagenoten van het festival en muziek maakten. Zo'n halve minuut voor de aanrijding stonden ze op.

"Het was alsof iemand op m'n schouder tikte en zei: 'je moet nu even opstaan'", zegt Lotte Walda. Gino Bombrini, die naast een van de slachtoffers had gezeten, vult aan: "We waren net op tijd."

Vlak daarna hoorden ze een klap, Bombrini keek om. "Ik zag de auto inrijden op iedereen die daar zat. Het was heel heftig". Walda durfde niet te kijken en hoort het geschreeuw van de slachtoffers nog steeds. "Ik begrijp eigenlijk niet hoe het kon gebeuren. De weg was best lang en best licht. We hadden het echt niet zien aankomen."

De ooggetuigen vertellen over het drama:

'We realiseren ons dat we aan de dood ontsnapt zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl