Senegal klopt Polen en start WK opnieuw met zege

Senegal heeft net als bij zijn enige eerdere WK-deelname in 2002 zijn eerste pouleduel gewonnen. Destijds was Senegal te sterk voor titelhouder Frankrijk, in Moskou werd dinsdagavond Polen met 2-1 verslagen.

De eerste helft was het aanzien amper waard. Beide ploegen oogden nerveus, de ene na de andere pass ging de mist in en een goede aanval was zeldzaam.

Polen had meer balbezit, maar deed daar bar weinig mee. Senegal was dreigender, schoot veel vaker op doel en kwam tien minuten voor rust verdiend, maar met het nodige geluk op voorsprong.

Idrissa Gueye besloot van afstand zijn geluk te beproeven en vond via de Poolse verdediger Thiago Cionek het net.

In de tweede helft zette Polen aan. Het spel werd iets zorgvuldiger en dat leverde kansjes op voor Robert Lewandowski, in de kwalificatie nog goed voor zestien goals, en Lukasz Piszczek. Maar een treffer bleef uit.

Na een uur verdubbelden de Afrikanen, met sterspeler Sadio Mané in de ploeg, op kolderieke wijze zelfs de voorsprong.

Mbaye Niang ontsnapte na een blessurebehandeling aan de Poolse aandacht en profiteerde na een belabberde terugspeelbal van Grzegorz Krychowiak van een misverstand tussen Jan Bednarek en doelman Wojciech Szczesny.

In de slotfase zorgde Krychowiak met de aansluitingstreffer nog voor spanning, maar Senegal hield vrij eenvoudig stand en is het eerste Afrikaanse land dat op dit WK drie punten pakt.

Senegal gaat in groep H aan de leiding met Japan, dat eerder op de dag Colombia met 2-1 versloeg.