Harry Kane Getty

Zoals op elk groot eindtoernooi sinds de eindzege op het WK van 1966 zijn de verwachtingen in Engeland over de nationale voetbalploeg weer tot recordhoogte gestegen. Onder leiding van Harry Kane moet op het WK in Rusland de schande van het WK in 2014 en het EK van 2016 worden rechtgezet.

Maandag beginnen de Engelsen in Volgograd aan hun missie. Tunesië moet het eerste slachtoffer worden van de dadendrang. Later in de poulefase wachten België en Panama.

Enkelblessure

Kane is de vedette in de selectie van bondscoach Gareth Southgate. Het hele land hield in maart z'n hart vast toen de spits van Tottenham Hotspur tegen Bournemouth geblesseerd uitviel. Kane was al vaker langere tijd geveld door een enkelblessure en het gewricht was opnieuw hard geraakt. De opluchting was groot toen duidelijk werd dat zijn aanwezigheid op het WK niet in gevaar zou komen.

1966: Bobby Moore met de wereldbeker Getty

Dat hij belangrijk is in de groep, maakte Southgate duidelijk toen hij Kane in mei aanwees als aanvoerder. "Hij heeft enkele buitengewone persoonlijke kwaliteiten", lichtte de baas van het Engelse elftal zijn keuze toe. "Hij geeft altijd het goede voorbeeld op de trainingen en in de voorbereiding op een wedstrijd. Kane is een rolmodel met leiderskwaliteiten."

Leiderskwaliteiten

En die leiderskwaliteiten kan Southgate in Rusland goed gebruiken in zijn groep, die tot de jongste selecties op het WK behoort. "We zijn het minst ervaren als je naar het aantal interlands kijkt", temperde Southgate vooraf de verwachtingen. Alleen de selectie van Tunesië bracht minder interlands naar Rusland.

Kane hoopt op hattrick als Ronaldo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De ploeg van Southgate beschikt in de spelersgroep over veel aanvallende kwaliteiten. Naast Kane maken ook Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester City), Marcus Rashford (Manchester United) en Danny Welbeck (Arsenal) deel uit van de ploeg.

De middenvelders Eric Dier en Dele Alli en linksback Danny Rose zijn bij Tottenham vaak de aangevers van de trefzekere Kane. En onder Southgate wordt bij Engeland vooral naar voren gedacht.

De Engelse selectie werd warm ontvangen in Zelenogorsk AFP

Voor Southgate en Kane lijkt de weg naar eerherstel open te liggen. Op het WK in Brazilië verdwenen de Engelsen onder Roy Hodgson al na de groepsfase van het toneel, op het EK twee jaar geleden (onder dezelfde coach) was het nietige IJsland in de achtste finales met 2-1 te sterk. De kritiek in eigen land was enorm na dat debacle.

"Het doel in Rusland is om in balbezit agressief en met bravoure te voetballen", keek Kane bij aankomst in Rusland vooruit naar het toernooi. "We zullen met het hoofd omhoog met iedereen de strijd aanbinden. Er zullen ongetwijfeld moeilijke momenten komen, maar we willen hier met aanvallend voetbal indruk maken."

'Wereldbeker overstijgt alles'

Kane was er in 2014 niet bij, op het EK bleef hij in 2016 doelpuntloos. De uitschakeling door Engeland wordt door hem nog steeds als een nachtmerrie ervaren. De spits, goed voor 41 treffers in 48 officiële wedstrijden dit seizoen, weet wat er van hem wordt verwacht: doelpunten.

"Ik geef elk duel alles. Dat ziet het publiek ook. Ik zou met Tottenham graag alles willen winnen, maar het omhoog houden van de wereldbeker overstijgt alles. En daar gaan we voor."

STER reclame