Flets Brazilië kan Zwitserland niet afschudden

Samenvatting: Brazilië-Zwitserland

Brazilië is tijdens zijn openingswedstrijd op het WK niet verder gekomen dan een gelijkspel. De vijfvoudig kampioen, die geen moment wist te imponeren, bleef in Rostov tegen Zwitserland steken op 1-1.

Het is de eerste keer sinds het WK van 1978 dat Brazilië de eerste wedstrijd op een WK niet weet te winnen.

Veelbelovend

De openingsfase van de Brazilianen oogde nog veelbelovend. Na defensief gestuntel van Fabian Schär ontstond al gauw de eerste kans, maar van dichtbij zag Paulinho zijn poging worden gekeerd door doelman Yann Sommer.

Lang hoefde de Seleçao echter niet te wachten op succes. Met een fraai gekruld schot, dat via de paal in het net belandde, zette Coutinho de Brazilianen na twintig minuten op fraaie wijze op voorsprong.

De Zwitsers kropen tegen het einde van de eerste helft uit hun schulp, maar werden niet gevaarlijk. Kort voor de rust liet de Brazilianen nog wel een keer de tanden zien: uit een corner van Neymar kopte verdediger Thiago Silva over.

In de tweede helft toonde Zwitserland meer bravoure en dat betaalde zich vrijwel direct uit. Uit een hoekschop van Shaqiri mocht aanvaller Steven Zuber, na verdediger Miranda een slim duwtje te hebben gegeven, vijf minuten na rust vrij inkoppen: 1-1.

Brazilië voelde zich bekocht door de Mexicaanse arbitrage. Volgens de nummer vier van het vorige WK in eigen land had de scheidsrechter een vrije trap moeten toekennen.

Brazilië was het spoor een tijd bijster en kwam zelden door de hechte defensie van Zwitserland. Ook Neymar, die vaak met overtredingen werd gestuit, slaagde er ondanks enkele speldenprikjes niet in het verschil te maken.

Het slotoffensief leverde kansen voor Firmino en Miranda op, maar geen goals, waardoor na de 2-2 op het WK van 1950 in Brazilië ook de tweede WK-ontmoeting tussen beide landen geen winnaar opleverde.