AzG-medewerkers delen voedsel uit aan vluchtelingen aan boord van de Aquarius EPA

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) veroordeelt Italië en andere lidstaten van de Europese Unie om de manier waarop de afgelopen week is omgegaan met de migranten op het reddingsschip Aquarius.

"De Italiaanse en andere Europese regeringen hebben schandelijk gefaald in het nemen van verantwoordelijkheid", zegt het hoofd van de afdeling Noodhulp, Karline Kleijer. "Ze hebben politieke belangen zwaarder laten wegen dan de levens van kwetsbare mensen."

Een week voor de EU-top in Brussel roept AzG de EU-regeringen op om het redden van mensenlevens op de eerste plaats te zetten. "Behandel de mensen niet als pionnen in een politiek steekspel", zegt Kleijer.

Op de Middellandse Zee opgepikte migranten moeten naar de dichtstbijzijnde Europese havens worden gebracht, waar ze de zorg moeten krijgen die ze nodig hebben. Migranten die niet veilig terug kunnen moeten asiel kunnen aanvragen of op een andere manier bescherming krijgen, vindt AzG.

Ook mogen reddingsoperaties van particuliere organisaties niet gedwarsboomd worden en voor het centrale deel van de Middellandse Zee moet voor migranten die naar Europa proberen te komen een systeem worden opgezet waarmee ze gevonden en gered kunnen worden.

De Aquarius in de haven van Valencia AFP

De 629 migranten van de Aquarius kwamen vandaag aan in Valencia. Een deel van hen werd door een schip van de Italiaanse regering naar Valencia gebracht. AzG bedankt Spanje dat de migranten daar aan land mochten komen, nadat Italië en Malta hen de toegang hadden geweigerd. Deze landen handelden in strijd met het internationaal recht, zegt AzG.

Onder meer de Franse president Macron veroordeelde het Italiaanse optreden, premier Orbán van Hongarije en zijn Slowaakse collega Pellegrini steunen Italië juist. Zij zien de gebeurtenissen van de afgelopen week als een bewijs dat de buitengrenzen van de EU effectiever bewaakt moeten worden.

STER reclame