Wüst traint nog altijd zonder sponsor bij de KNSB

Met de zomer voor de deur is schaatsen voor veel Nederlanders heel ver weg. Tóch staan alle topschaatsers alweer op het ijs om zich voor te bereiden op aankomend seizoen.

In die voorbereiding heeft een groot aantal schaatsers nog steeds geen sponsor, onder wie ook Nederlands meest succesvolle olympiër aller tijden: Ireen Wüst.

Wüst traint op dit moment met tien andere 'werkloze' schaatsers in een trainingsgroep van schaatsbond KNSB. "Het is heel fijn dat de KNSB en NOC*NSF dit voor ons doen en faciliteren, maar het is natuurlijk niet uit weelde en uit luxe", aldus de olympisch kampioene op de 1500 meter.

Wanneer Wüst een sponsor vindt, zal ze de trainingsgroep dan ook direct verlaten.

'Misschien moeten we zelf meer doen?'

In voorgaande jaren kostte het ook de nodige moeite alsnog sponsors te vinden, maar kwamen ze uiteindelijk wel. Dat is nu (nog) niet het geval en dus lijkt er sprake van een serieuze crisis.

Ronald Mulder zit in hetzelfde schuitje als Wüst. Hij kijkt ook naar zichzelf. "Het is niet alleen meer logo's plakken. Misschien kunnen wij zelf ook meer doen online of op social media. Ook al zijn we natuurlijk nog altijd ontzettend veel op tv en goed zichtbaar."

Ireen Wüst ANP

De 32-jarige Wüst heeft al zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt, maar is nog niet verzadigd. Ook onder deze moeilijke omstandigheden. "Als je mijn palmares bekijkt, heb ik nog nooit een wereldrecord gereden. En die ambitie zorgt ervoor dat ik elke dag met veel plezier, ondanks geen salaris en geen ploeg, toch ga trainen."

Ronald Mulder heeft die drive ook nog altijd. "Ik ben nu fysiek in orde. Dat ben ik over vier of vijf jaar niet meer. Daarom wil ik nu alles eruit halen. Stoppen zal ik niet, maar het is zou mooi zijn als ik in een topploeg kan schaatsen zodat je ook gewoon salaris kan ontvangen."

Volkssport

In oktober staan de eerste wedstrijden op het programma. Wüst is ervan overtuigd dat ze op dat moment in een schaatspak rijdt met een sponsor.

"Het is zo'n mooie sport dat ik mij niet kan voorstellen dat het niet gaat lukken. Het is toch volkssport nummer twee in Nederland. Ik denk dat er heel veel bedrijven zijn die dit willen omarmen en zich hiermee kunnen associëren."

Ronald Mulder ANP

STER reclame