Demonstraties vorige maand tegen de aanleg van EuropaCity
NOS NieuwsAangepast

Franse milieuactivisten protesteren tegen aanleg 'Dubai in Parijs'

Het moet een klein stukje Dubai in Parijs worden. Zo'n 15 kilometer ten noordoosten van de Franse hoofdstad, bij de luchthaven Charles de Gaulle, staat de bouw van attractiepark EuropaCity gepland.

Het megaproject moet jaarlijks maar liefst 30 miljoen bezoekers trekken. Daarmee zou het Disneyland Parijs, dat vorig jaar bijna 15 miljoen bezoekers trok, ruimschoots voorbijstreven. Maar het project gaat dan ook verder dan alleen een attractiepark. Naast de gebruikelijke achtbanen zal er op het complex namelijk ruimte zijn voor een overdekte skibaan, waterparken, kunst- en concerthallen, winkels, hotels en een zakencentrum.

Zo moet EuropaCity eruit gaan zien

Maar er is een probleem: er gaat 280 hectare grotendeels vruchtbare landbouwgrond verloren. Land moet worden onteigend en milieuactivisten vrezen voor het klimaat: het platgooien van het gebied kan volgens hen negatieve gevolgen hebben voor Parijs en de temperatuur er omhoog stuwen.

Tussen de vijf- en achthonderd demonstranten kwamen vorige maand samen in de driehoek van Gonesse, zoals het stuk landbouwgrond waarop EuropaCity zal verrijzen, wordt genoemd. De driehoek op de grens van departementen Val-d'Oise en Seine-Saint-Denis beslaat 300 hectare landbouwgrond en is door de ligging - tussen twee snelwegen en twee luchthavens - onbewoonbaar.

Banenmotor?

Twee jaar geleden maakten de Chinese miljardair Wang Jianlin en de Franse supermarktketen Auchan bekend in totaal 3 miljard euro te investeren in het project, waar ook de Franse regering achter staat. Volgens de investeerders worden met de komst van EuropaCity ongeveer 10.000 banen gecreëerd. Dat zou zeer welkom zijn in het gebied, waar werkloosheid een groot probleem vormt.

Tegenstanders vermoeden echter dat die banen niet ten goede zullen komen aan de lokale bevolking en dat kleine ondernemers in de omgeving juist last zullen krijgen van het megaproject. Ze verwijten de Franse regering bovendien tegenstrijdige signalen af te geven: aan de ene kant zegt de regering klimaatverandering te willen aanpakken, aan de andere kant schroomt het niet een groot stuk landbouwgrond te vernietigen voor economisch gewin.

Een aantal milieuverenigingen stapte naar de rechter, omdat de impactstudie rond het project volgens hen ontoereikend was. Een lokale rechtbank stelde de milieuverenigingen in het gelijk en trok de bouwvergunning tijdelijk in. De Franse regering ging tegen de uitspraak in beroep. De regering stelde de opening van het complex onlangs met drie jaar uit tot 2027. De bouw begint volgend jaar.

De protestacties van tegenstanders ten spijt, lijkt het project gewoon door te zullen gaan. "Ik weet zeker dat EuropaCity er komt", sprak Vianney Mulliez, die lang aan het hoofd stond van aandeelhouder Auchan. Hij wil een bijgebouw van Centre Pompidou op het complex. Gezien de steun van de Franse regering lijken de woorden van Mulliez geen grootspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl