Koning Willem-Alexander viel afgelopen week keer op keer in herhaling

Aangepast
In Litouwen bracht de koning een bezoek aan Nederlandse militairen ANP

Koning Willem-Alexander heeft een nieuw record staatsbezoeken afleggen gevestigd: drie landen in vier dagen. Zijn bezoeken aan Letland, Estland en Litouwen stonden in het teken van de 100 jaar onafhankelijkheid die de landen dit jaar vieren. Voor de Baltische landen, die decennialang onderdeel waren van de Sovjet Unie, reden voor groot feest.

Aandacht voor vrijheid en onafhankelijkheid en de vraag hoe die te behouden speelden dan ook de hoofdrol tijdens alle drie de staatsbezoeken. Die bestonden verder grotendeels uit een aantal verplichte programmaonderdelen, waaronder een welkomstceremonie en een kranslegging, een staatsdiner en een ontmoeting met Nederlanders die in het land wonen waar de koning op bezoek ging.

In deze video zie je koning Willem-Alexander de hele week hetzelfde doen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Drie staatsbezoeken in vier dagen, dat ziet er zo uit

Omdat de bezoeken per land niet langer dan 26 uur duurden, bleef er relatief weinig tijd over voor andere thema's. In Letland was er een seminar over logistiek. In Estland een bezoek aan een digitale showroom en een sessie over landbouwinnovatie. In Litouwen was de koning bij een bijeenkomst over energie en bracht hij een bezoek aan Nederlandse militairen, die als onderdeel van de NAVO-missie de oostgrens van de Europese Unie en de NAVO beschermen.

De koning kijkt terug op mooie staatsbezoeken, zei hij gisteren in het persgesprek. Het hoge tempo leek hem niet te deren. Wel zei hij dat hij zijn "maatje" miste. Koningin Máxima was niet mee in verband met de dood van haar zus Ines.

STER Reclame