Hawkings dochter Lucy bij de ceremonie AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

As Stephen Hawking bijgezet naast Newton en Darwin

De as van Stephen Hawking is bijgezet in de Westminster Abbey in Londen. De astronoom heeft een plekje gekregen in de Scientists' Corner van de kerk, tussen Isaac Newton en Charles Darwin.

Bij de dienst waren familie, collega's en vrienden van de wetenschapper aanwezig. Acteur Benedict Cumberbatch, die ooit Hawking speelde in een film, las een eerbetoon voor, evenals astronaut Tim Peak en Nobelprijswinnaar Kip Thorne.

Onder de meer dan 1000 genodigden waren ook personen die waren ingeloot om de dienst bij te wonen. Daarvoor hadden zich ongeveer 25.000 mensen uit meer dan honderd landen opgegeven.

Hieronder zie je hoe Hawking is bijgezet in de Scientists' Corner van Westminster Abbey:

Stephen Hawking wordt bijgezet in Westminster Abby

Toen de bijeenkomst in Londen ten einde kwam, werd door een schotelantenne in Spanje een toespraak van Hawking op de muziek van Vangelis de ruimte in gestuurd. Doel is het dichtstbijzijnde zwarte gat, 1A 0620-00.

"Het is een mooi en symbolisch gebaar dat een band schept tussen de aanwezigheid van onze vader op deze planeet, zijn wens om de ruimte in te gaan en zijn ontdekkingsreis door de menselijke geest", zei dochter Lucy. "Het was een boodschap van vrede en hoop, over de noodzaak om in harmonie te leven op deze planeet.

Hawkings laatste rustplek wordt afgedicht met een grafsteen waarop een zwart gat en een formule over entropie zijn afgebeeld, met de tekst: "Hier rust wat sterfelijk was van Stephen Hawking 1942-2018".

De Scientists' Corner is een ereplek voor baanbrekende Britse wetenschappers. Het gebeurt zelden dat er personen worden bijgezet: de laatste was de ontdekker van het neutron, Joseph John Thomson, in 1940.

Hawking overleed in maart op 76-jarige leeftijd. Hij wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd.

STER reclame