Giménez bezorgt Uruguay in slotfase zege op Egypte

Uruguay is het WK in Rusland begonnen met een moeizame, maar verdiende zege op Egypte. Het duel in groep A, dat onder leiding stond van Björn Kuipers, eindigde in Jekaterinenburg dankzij een treffer in de 89ste minuut van José Giménez in 1-0.

Uruguay kon in de eerste helft zijn wil niet aan Egypte opleggen. De Zuid-Amerikanen speelden in een te laag tempo en als het gevaarlijk leek te gaan worden, was de voorzet niet op maat of de balaanname niet goed.

Toch kreeg Luis Suárez twee prima kansen, maar zijn schoten waren niet tussen de palen, al dacht een groot deel van de toeschouwers bij zijn tweede poging dat het wel raak was. De Barcelona-aanvaller had echter van dichtbij het zijnet getroffen.

Egypte, met de in de Champions League-finale geblesseerd geraakte Liverpool-ster Mohamed Salah op de bank, creëerde aanvallend nog minder. Uruguay-doelman Fernando Muslera kon twee keer de bal simpel oprapen na een slap schot uit de draai van eerst Trezeguet en later ook Marwan Mohsen.

Tempoloos gebrei

Meteen na rust had Suárez opnieuw de openingstreffer op zijn schoen toen Edinson Cavani hem oog in oog met Mohamed El-Shenawi, maar de doelman kon met de knie redding brengen op het schot van - opnieuw - dichtbij.

Mohamed El-Shenawy houdt Luis Suárez van een treffer

Daarna verviel Uruguay - dat al zes WK's op rij z'n eerste wedstrijd niet wist te winnen, een reeks die in 1974 begon met een 2-0 nederlaag tegen Nederland - weer in tempoloos gebrei. Met twee verse krachten op het middenveld trachtte bondscoach Oscar Tabárez voor nieuwe impulsen te zorgen.

Kort nadat aanvoerder Ahmed Fathy met een vlammend schot Muslera aan het werk had gezet, had Suárez in de 73ste minuut aan de overzijde andermaal de 1-0 op zijn schoen. Weggestuurd door Cavani dacht hij El-Shenawi te omspelen, maar de alerte sluitpost plukte de bal van zijn voet.

Egypte kreeg een paar keer de kans om gevaarlijk te worden in de counter. De ploeg wist echter weinig raad met de geboden ruimte. Die had Cavani niet nodig. De aanvaller van Paris Saint-Germain haalde in de 83ste van afstand uit, maar weer stond El-Shenawy paraat. Even later kreeg de doelman de hulp van de paal bij een vrije trap van Cavani.

Uiteindelijk bezweek Egypte toch onder de oplopende druk. Een vrije trap vanaf de rechterflank werd door Atlético Madrid-verdediger José Giménez hard achter de ditmaal kansloze El-Shenawi gekopt. Tot teleurstelling van Salah, die de treffer hoofdschuddend vanaf de bank gadesloeg.