De sfeer zit er goed in bij de Portugezen
NOS VoetbalAangepast

Portugezen blijven ondanks chaos bij Spanje op hun hoede

De sportwereld raakte er de afgelopen dagen niet over uitgepraat: de chaos in het kamp van het Spaanse elftal. Sinds het ontslag van bondscoach Julen Lopetegui, daags voor de start van het WK, zetten journalisten vraagtekens bij de gebeurtenissen en worden spelers het hemd van het lijf gevraagd over de ontstane situatie.

Maar terwijl de Spanjaarden in alle hectiek het hoofd boven water moeten zien te houden om zich te revancheren voor de afgang van vier jaar geleden, toen het de groepsfase niet overleefde, bereidt Portugal zich in alle rust voor op de wedstrijd van vanavond: die tussen de buurlanden uit het Middellandse Zeegebied.

'Geen negatief effect voor Spanje'

Onder leiding van sterspeler Cristiano Ronaldo probeert de Europees kampioen opnieuw een slag te slaan. Het put vertrouwen uit de prestaties van twee jaar geleden en zou kunnen profiteren van de huidige problemen bij tegenstander Spanje. Zou, want op de persconferentie voor het duel hield het Portugese kamp zich - wijselijk of niet - op de vlakte over de wie de beste papieren zou hebben.

"Het belangrijkste is niet de trainer, maar het team waartegen we spelen", zei bondscoach Fernando Santos. "Spanje speelt al tien jaar hetzelfde en om eerlijk te zijn verwacht ik geen verrassingen."

Bondscoach Santos van Portugal: verwacht geen verrassingen van Spanje

Bij die woorden sloot speler João Moutinho zich aan. "Ik denk niet dat het voor de Spaanse spelers een negatief effect zal hebben. Zij hebben zich op de best mogelijke manier voorbereid en ik denk niet dat ze daar nog wat aan gaan veranderen."

Zijn tegenstander van vanavond, de Spaanse capitano Sergio Ramos, gelooft in nieuwe kansen voor zijn ploeg. "Er zijn weinig dingen in het leven zo groot als het WK. In voetbal kun je leren hoe je met problemen moet omgaan. Ik zie onze huidige situatie daarom als een kans om als team te groeien", zei de verdediger van Real Madrid, de club waar hij voormalig bondscoach Lopetegui nog tegen zal komen als nieuwe clubtrainer.

Portugese perikelen?

Hoewel de aandacht door alle perikelen vooral op Spanje ligt, spelen er in het kamp van Portugal ook wel wat andere zaken dan het wereldkampioenschap.

Want onlangs verscheurden vier internationals hun contract bij hun club Sporting Portugal, te weten Rui Patricio, William Carvalho, Gelson Martins en Bruno Fernandes. Allen omdat zij vorige maand, evenals Bas Dost, werden aangevallen door hooligans tijdens een training.

João Moutinho op de persconferentie

Toch zal die situatie geen invloed hebben op de Portugese selectie, zegt Moutinho. "Wij kijken niet naar zaken die bij andere teams spelen, of die buiten onze ploeg liggen. Wij zijn een sterke, gefocuste en eensgezinde groep."

Ronaldo vs. Ramos

Tot zover alles wat zich buiten het veld afspeelt, binnen de lijnen zal het ook vooral een duel worden tussen twee topspelers die al vele jaren samenspelen bij Real Madrid en de afgelopen drie jaar de Champions League wisten te winnen.

Sergio Ramos grapt over sfeer: lijkt hier wel een mortuarium

Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos zullen elkaar geregeld tegenkomen in de wedstrijd van vanavond. "Een tegenstander als Ronaldo vormt een grote uitdaging", gaf Ramos toe op de persconferentie. "Ik ben klaar voor hem."

Zijn Portugese teamgenoot verklaarde zich op zijn beurt geenszins bezig te houden met alles wat er verder gebeurt. "Wij zijn hier met hetzelfde doel als in 2016", aldus de 33-jarige Ronaldo. "Vechten tot het einde en zien wat er gebeurt."

"Alle ingrediënten voor een topwedstrijd zijn aanwezig", aldus de Portugese bondscoach Santos. "Ik hoop ook echt dat dat het wordt, een echt feest voor het voetbal. En natuurlijk hoop ik dat wij dan winnen. Dat is mijn wens."

Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos vieren de derde Champions League-zege op rij met Real

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl