Dick Advocaat als trainer van Zenit Sint-Petersburg EPA

De ufo die luistert naar de naam Sint-Petersburg Arena is weliswaar het stadion waarop vanmiddag de spotlights zijn gericht tijdens de wedstrijd Marokko-Iran, de historie ligt juist in het bouwwerk op enkele kilometers afstand. Het Petrovski-stadion. Niet te missen dankzij de enorme lichtmasten, die uitgroeiden tot iconische blikvangers van deze voetbaltempel van bijna honderd jaar oud.

Zenit, de voetbaltrots van Sint-Petersburg, speelt dan wel inmiddels in het hypermoderne nieuwe onderkomen, de grote clubsuccessen werden gevierd in het oude huis.

Vooral in de jaren 2007 en 2008, onder trainer Dick Advocaat, bracht Zenit de 20.000 toeschouwers in Petrovski regelmatig in vervoering. De 'kleine generaal' bezorgde Sint-Petersburg achtereenvolgens de landstitel en de UEFA Cup.

De Sint-Petersburg Arena AFP

Eén wedstrijd in Petrovski wordt door de fans in het bijzonder gekoesterd. In de halve finales van het UEFA Cup-toernooi, op 1 mei 2008, kreeg Zenit bezoek van het grote Bayern München, met namen als Mark van Bommel, Oliver Kahn, Lukas Podolski en Bastian Schweinsteiger. De thuisploeg stapte met een eclatante 4-0 overwinning van het veld. In de finale moest vervolgens Glasgow Rangers eraan geloven.

"Het was een enorm feest", vertelt gids Egor met pretogen. "We hebben er jaren op moeten wachten. Deze trainer was echt een doorbraak voor de club."

Op een standbeeld hoeft Advocaat desondanks voorlopig niet te rekenen. "Het is niet echt een Russische traditie om al een standbeeld te bouwen voordat de persoon in kwestie dood is."

Advocaat niet vergeten in Sint-Petersburg

De fanshop van Zenit, gelegen in een drukke winkelstraat, biedt een goed alternatief. Bij de kassa's staat een metershoge replica van de UEFA Cup. "Het was het grootste succes uit de clubhistorie", zegt de verkoper. "Na tien jaar is de herinnering nog altijd levend."

Foto's van de architect van het succes, Advocaat, heeft hij niet in de schappen. "Maar hij zit in onze harten. Hij was een van onze beste trainers ooit."

Dick Advocaat (l) na het winnen van de UEFA Cup met Zenit Sint-Petersburg AFP

Een oude supporter met een blauwe Zenit-pet op het hoofd denkt ook met weemoed terug aan de gloriejaren onder Advocaat. "Toen speelde Zenit voornamelijk met lokale voetballers. Momenteel zitten er vijf Argentijnen in de ploeg. Dat vinden de fans minder. We hopen dat het beter wordt onder de nieuwe trainer."

De loyaliteit van de supporter lijdt er echter niet onder. Naar eigen zeggen reist hij voor iedere wedstrijd 4.500 kilometer om zijn geliefde club in actie te zien. "We zijn altijd met Zenit. Waar het ook zit."

STER reclame