Mohamed Salah

Mo Salah laat iedereen in Egypte zien dat je altijd mag dromen

  • Thierry Boon

    NOS Sport

  • Thierry Boon

    NOS Sport

Soms overstijgt sport het speelveld. Soms overstijgt een sporter de sport. Hij of zij wordt dan een boegbeeld. Een figuur dat mensen weer laat dromen en ze hoop geeft. Als je dat als sporter weet te bereiken, heb je de grootste wedstrijd eigenlijk al gewonnen.

Zo iemand is Mo Salah, tovenaar van Liverpool, beste speler van de Premier League en nationale held van Egypte dat vanmiddag om 14.00 uur het WK begint tegen Uruguay.

De geschiedenis van Egypte is bijna net zo oud als die van de mensheid zelf. De afgelopen jaren is het land vooral in het nieuws gekomen met heftige beelden van opstanden, protesten en revoluties. Zes jaar na de Arabische Lente hebben veel Egyptenaren het nog altijd zwaar.

Maar ze hebben dus iemand aan wie ze zich kunnen vasthouden. Een boegbeeld. Een sporter die Egypte weer op een positieve manier op de internationale kaart zet: Salah.

Fans in Caïro kijken naar Mo Salah in de Champions League-finale

Wie meer kan vertellen over de adoratie van de Egyptenaren, maar ook Salah zelf, is Sabri Saad El Hamus. Hij groeide op in Caïro, maar vertrok na zijn studie naar Nederland, waar hij naam maakte als acteur.

Zijn vaderland volgt hij nog altijd op de voet. Zijn familie woont nog altijd in Egypte en gedurende de revoluties keerde hij meerdere malen terug om verslag te doen van de gebeurtenissen.

"Er heerst nog altijd veel onvrede in Egypte. Het leven wordt steeds duurder en is voor de normale man amper nog te betalen, terwijl de rijken steeds rijker worden. De jeugd heeft geen toekomstperspectief. En juist in deze tijd geeft Mo Salah hen hoop", vertelt Saad El Hamus.

Sabri Saad El Hamus

Met zijn sympathieke en rustige uitstraling toont Salah zich een waardig voorbeeld. Hij is geen glamourboy van de stad, hij is een voetballiefhebber uit een klein dorp. "Hij doneert veel geld om het leven daar te verbeteren", aldus Saad El Hamus. "Ze hadden daar geen school, geen ziekenhuis en ambulances. Daar heeft Salah nu voor gezorgd."

Profetisch

Salah is trots op zijn afkomst en zijn afkomst is trots op Salah. "Er gaan de mooiste verhalen rond", weet Saad El Hamus. "Sommigen klinken bijna profetisch."

Zo zou er in de woning van de vader van Salah, die inmiddels in een voor velen in Egypte jaloersmakend huis woont, zijn ingebroken. Toen de vader dat ontdekte, wilde hij aangifte doen.

"'Niet doen', zei zijn zoon. Vervolgens hebben ze de inbrekers achterhaald en zijn ze in gesprek gegaan om hen uiteindelijk te vergeven."

Na de val van president Mubarak in 2011 dacht het Egyptische volk dat er betere tijden zouden komen. Dat bleek echter niet zo. Mubarak was dan wel weg, maar het systeem bleef intact. Het leger heeft nu nog altijd de macht in het land.

Abdul Fatah al-Sisi is de huidige president van Egypte. Hij laat maar al te graag merken in goed contact te staan met Salah. Ongewild kan de voetballer op die manier ook een politieke rol gaan spelen, al houdt hij zich op de vlakte, weet Saad El Hamus. "Salah spreekt zich niet uit."

Mo Salah schudt de hand van de president van Egypte: Abdul Fatah al-Sisi

Het verleden laat ook zien hoe gevaarlijk het is dat wel te doen. Oud-voetballer en jeugdidool van Salah, Mohamed Abo Treka, was een meer dan verdienstelijk voetballer uit Egypte. Liefkozend werd hij de Arabische Zidane genoemd.

Saad El Hamus: "Hij sponsorde de Moslimbroederschap, een tegenstander van het leger. Hij staat nu op de zwarte lijst in Egypte en zit in het buitenland. Als Salah nu een andere partij kiest dan het leger, is het gedaan met hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl