De Gendt bezorgt Vacansoleil zege

Aangepast op

Thomas de Gendt is winnaar geworden van de eerste etappe in Parijs-Nice.

De Belg van Vacansoleil won in de rit van 154,5 kilometer met start en finish in Houdan de sprint van een kopgroep van drie renners.

Jens Voigt, Jeremy Roy en De Gendt namen op veertig kilometer van de meet, juist op het moment dat een vroege kopgroep werd ingerekend, de benen. Het pak leek de regie in handen te hebben, maar flinke waaiervorming bemoeilijkte de achtervolging.

In de finale reed het peloton voor wat het waard was, maar het strandde op een paar meter van de vluchters. Van hen was De Gendt duidelijk de snelste.

Mooie bevestiging

"De afgelopen drie weken hebben wij het heel moeilijk gehad, daarom is dit een hele mooie dag voor ons. We hebben pech gehad met onze aankopen, maar uit deze zege blijkt dat we ook goede dingen hebben gedaan, want De Gendt rijdt ook pas sinds 1 januari bij ons", liet teammanager Daan Luijkx weten.

Vacansoleil maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van de hoogste categorie in het wielrennen. De ploeg had zich geen betere start kunnen wensen. "Ik wist al dat we daar thuishoren, maar dit is een mooie bevestiging", vond Luijkx.

Beduusd na overwinning

De Gendt en Roy konden nog net uit de greep van de achtervolgers blijven. De Belg was behoorlijk beduusd na zijn overwinning.

"Ik heb er eigenlijk nooit echt in geloofd. We hadden zo'n kleine voorsprong. Maar ik had wel twee sterke bondgenoten mee. Hoe klein de kans ook was dat we voorop zouden blijven, dat kansje was er in elk geval."

Eerder had De Gendt een goede uitgangspositie in de vierde etappe van de Tour Down Under, maar toen werd hij net verslagen. Hij was daarom nu extra scherp. "Ik hield het hoofd koel, demarreerde op het gepaste moment. In de leiderstrui door Frankrijk; het is als een droom."