Enthousiasme over maatschappelijke diensttijd valt nog wat tegen

Aangepast
Christine Zandberg van de CDA-jongeren op campagne voor de gemeenteraad in een ouderencentrum in Rotterdam. ANP

Kosten maatschappelijke diensttijd

2018201920202021
25 miljoen euro50 miljoen euro100 miljoen euro100 miljoen euro

Maar het gaat het CDA juist allemaal niet snel genoeg. De partij vindt dat staatssecretaris Blokhuis van de ChristenUnie, die het plan van zijn partij moet uitvoeren, te veel inspraak van jongeren toelaat. "Het hoeft niet leuk te zijn", zegt Rog.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld vindt dat juist goed omdat jongeren anders helemaal niet mee zullen doen. Westerveld geeft de 100 miljoen euro van het project overigens liever aan bestaande organisaties die met jongeren werken in plaats van "een heel nieuwe circus" van subsidies op te tuigen. De SP vindt de diensttijd een duur prestigeproject en wil liever dat de onderbetaling van jongeren in de zorg wordt opgelost.

Regeringspartijen VVD en D66, die dit plan met frisse tegenzin in het regeerakkoord hebben gezet, blijven het kritisch volgen. "Want als er dan toch zo veel geld heen gaat, moet het wel goed uitgevoerd worden", zegt VVD-Kamerlid El Yassini. D66 is het oneens met het CDA en vindt dat het slagen juist afhangt van hoe goed jongeren erbij worden betrokken.

Maatschappelijke diensttijd, de afspraken uit het regeerakkoord:

* vrijwillig, voor 15-plussers
* maximaal zes maanden
* tegen een bescheiden vergoeding (wettelijk maximum 150 euro per maand)
* geen vervanging van de maatschappelijke stage
* maatschappelijke organisaties, provincies en gemeenten krijgen subsidie voor projecten
* jongere krijgt diplomasupplement als getuigschrift
* jongere krijgt voorrang bij sollicitaties bij de overheid
* idee van CDA en CU

De staatssecretaris is met zijn ambtenaren al een paar maanden bezig een begin te maken met het project maatschappelijke diensttijd. Maar naast enthousiasme bij vooral maatschappelijke organisaties in de zorg, waar een groot personeelstekort is, komt hij ook veel jongeren tegen die het niet zien zitten.

Ze doen al zo veel projecten voor hun studie, of vrijwilligerswerk op de sportclub. Ze zijn bang dat ze studievertraging oplopen of geen tijd meer hebben voor hun bijbaantje. Of ze moeten gewoon helpen de kost te verdienen. En dan zijn er ook nog jongeren met een beperking, of bijvoorbeeld zonder diploma.

Geen garanties

Blokhuis: "Ik heb ook nog veel vragen, maar ik ben toch enthousiast geworden en dat komt vooral door de jongeren die ik hierover heb gesproken." Blokhuis denkt dat het mogelijk is jongeren aan te spreken die nu niet goed bereikt worden. Hij kan geen garanties geven, maar vindt het de moeite waard om met het project door te gaan.

Voor de 25 miljoen euro subsidie die dit jaar beschikbaar is, is grote belangstelling bij organisaties. Of jongeren vervolgens ook belangstelling hebben voor de projecten die daar uit voortkomen moet deze zomer blijken.

STER Reclame