Fans van de Rode Duivels ANP

Het elftal van België kan op het WK voetbal rekenen op de meeste sympathie van de Nederlandse voetbalsupporters. Dat blijkt uit een poll van de verzamelde regionale omroepen en de NOS.

Ruim 18.000 mensen reageerden op de vraag voor welk land ze zijn nu Nederland niet meedoet. Zo'n 30 procent antwoordde dat ze voor België zijn. Duitsland krijgt steun van ruim 18 procent. Het derde land is Marokko: ruim vier procent zegt voor Marokko te zijn. Overigens gaf 16,5 procent aan geen enkel land te supporteren.

NOS

Gedwongen tot een keuze voor België of Duitsland kiest 62 procent voor België, 38 procent voor de Duitsers. Vrouwen zijn meer uitgesproken dan mannen voor België: bijna 70 procent steunt de Rode Duivels, tegen 30 procent voor de Mannschaft.

Als we kijken naar regionale verschillen blijkt dat mensen in Zuid-Nederland inderdaad massaal achter België staan: 70 tot 80 procent van de supporters van Willem II, NAC Breda, PSV en MVV Maastricht geeft aan de Belgen te steunen. FC Twente is de enige club waarvan de supporters in meerderheid voor Duitsland zijn. Bij FC Emmen, VVV Venlo en Roda JC is de steun voor Duitsland ook aanzienlijk, maar zelfs daar krijgt België nog net wat meer sympathie.

Voor de app-gebruiker: klik hieronder om naar de kaart te gaan

België of Duitsland, voor wie juichen we?

Het elftal van Marokko krijgt relatief de meeste steun van aanhangers van ADO Den Haag en FC Utrecht, circa 14 procent van die supporters is fan van Marokko.

De eerste wedstrijd van Marokko is morgenmiddag, tegen Iran. Voor Duitsland begint het WK zondag tegen Mexico, België speelt maandag tegen Panama.

STER reclame