Willemijn de Koning / NOS

Na twintig jaar is het eindelijk zover: Marokko mag weer meespelen in het wereldkampioenschap voetbal. Veel Marokkanen zijn dolgelukkig. Straten kleuren rood en WK-kleding vliegt over de toonbank.

Waar normaal neppe Gucci-tasjes of Armani-shirts hangen, laten de verkopers nu hun WK-merchandise zien. T-shirts, broeken, vesten, petjes en natuurlijk Marokkaanse vlaggetjes: alles om de Marokkanen waardig hun team te kunnen laten toejuichen.

Nu de eerste wedstrijd van het Noord-Afrikaanse land steeds dichterbij komt - vrijdag speelt Marokko tegen Iran - proberen steeds meer mensen nog wat te scoren. "Deze dagen verkoop ik zo'n honderd broeken en bijna twintig shirts per dag," zegt een koopman in Rabat trots.

Marokkanen juichen ook de vijf Nederlandse spelers in het nationale team met groot enthousiasme toe:

WK-gekte in Marokko

Voetbal heeft een grote plek in het hart van de Marokkanen. Vrouw of man, groot of klein, religieus of niet: allemaal kijken ze voetbal en kennen ze een paar spelers uit hun hoofd. De liefde gaat verder dan alleen het Marokkaanse voetbal: ook met wedstrijden van populaire clubs zoals FC Barcelona of Real Madrid zitten de cafés propvol. "Voor velen is het enige positieve in hun leven hier voetbal, daarom hechten vele Marokkanen zich er zo aan," licht de Marokkaanse socioloog Rahal Boubrik toe.

Ramadan of niet, iedereen denkt deze week maar aan één ding: hun nationale team toejuichen. "Ik ben echt blij dat ik Marokkaan ben nu," zegt een jonge man op straat. "Iedereen is zo blij, want het is zo lang geleden dat we met het WK meededen," voegt een andere man toe.

De Marokkanen zijn enorm gepassioneerd en positief gestemd.

Mark Wotte

"Vol verwachting klopt ons hart," zo omschrijft de Nederlander Mark Wotte het. Hij coacht het nationale jeugdteam. "De Marokkanen zijn enorm gepassioneerd en positief gestemd omdat het team het afgelopen anderhalf jaar uitstekende resultaten heeft behaalt. Er is nu een grote nationale trots."

Het Marokkaanse elftal, mag dan wel het nationale team heten, driekwart van de voetballers is niet in Marokko geboren. De meesten komen uit Frankrijk, Spanje of Nederland. Het maakt de mensen allemaal niet uit: ze vinden ze Marokkaans en ze maken deel uit van het team. Marokkanen zijn er zelfs trots op dat zo veel spelers die niet in Marokko zijn geboren, wel uitkomen voor het land.

Als Marokko wint, wordt de nationale trots zichtbaarder dan ooit. "Het is hier gekker dan in Nederland," aldus Farid El Azzouzi, die jaren in Nederland heeft gewoond. "Als Marokko wint, gaat iedereen naar buiten met auto's of te voet, iedereen heeft vuurwerk, vlaggen en springt. Er is dan chaos."

STER reclame