Van Praag: ik denk dat men voor het geld is gegaan

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Praag: 65 stemmen voor Marokko is best goed

De KNVB was er duidelijk over. Nederland koos in Moskou op het FIFA-congres voor Marokko als plaats van handeling van het WK in 2026, maar zag de organisatie van het belangrijkste voetbaltoernooi naar de kandidaten uit Noord-Amerika gaan. "Ik denk dat men voor het geld is gegaan", reageerde de voorzitter van de KNVB op de toewijzing aan de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Het was voor het eerst dat het congres van de mondiale voetbalbond FIFA bepaalde waar een WK zou worden gehouden. In het verleden gebeurde dat middels een geheime stemming in het FIFA-bestuur, wat corruptie in de hand werkte. Na onthullingen van diverse schandalen besloot de FIFA de stemprocedure aan te passen.

Transparanter en eerlijker

Van Praag constateerde dat het er in Moskou in elk geval een stuk transparanter en eerlijker aan toeging. "Je hebt hier tijdens het congres kunnen zien dat het heel goed gaat met de FIFA, maar de winst is dat er geen sprake meer is van achterkamertjespolitiek. Je kunt iemand bezoeken en overtuigen voor jou te stemmen, maar dat is het enige dat je kunt doen. Voor de rest is het de meerderheid van stemmen die telt."

Stemverdeling bij verkiezing WK voetbal 2026 NOS/NYTimes

Ook de KNVB kreeg vooraf het verzoek om delegaties op bezoek te laten komen. Daar ging de voetbalbond bewust niet op in. "Ze hebben geprobeerd bij ons op bezoek te komen, maar wij wilden in het voortraject eerst het inspectierapport van de FIFA afwachten. Dat hebben we gedaan."

"Hier in Moskou hebben we er uren over gepraat en we waren er snel uit. Binnen de bond was er steun voor ons standpunt", keek Van Praag terug op de laatste dagen voor de verkiezing.

Opbrengst

Verrast dat Marokko werd afgetroefd door de Noord-Amerikaanse alliantie, was de voorzitter van de KNVB niet. "Als je alleen kijkt naar het geld, is het geen verrassing. De opbrengst van het evenement in Noord-Amerika is twee keer zo hoog als die van het evenement in Marokko. Ik heb wel het idee dat men inderdaad voor het geld is gegaan", oordeelde Van Praag over het stemresultaat.

Morocco 2026
@Morocco2026_EN
#Morocco2026 🇲🇦 At the 68th @FIFAcom Congress, Member Associations have voted in favor of the North American United bid, which will now organise the 2026 @FIFAWorldCup #Morocco2026 congratulates @United2026 for their victory and we wish them well #TogetherForOneGoal
6 maanden geleden

Het Noord-Amerikaanse bid kreeg 134 stemmen, Marokko 65. "Vroeger was het wel het geval dat er iemand of een werelddeel aan de beurt was, zonder dat dat ergens stond geschreven. Ik denk dat we vandaag de dag in een wereld leven dat men ook kijkt naar de mogelijkheden die een land heeft om iets goed te organiseren", verklaarde Van Praag. "Ik vind 65 stemmen voor Marokko best goed."

Het was de vijfde keer dat de Marokkanen probeerden het WK voetbal binnen te halen. "Wij zijn van mening dat een wereldkampioenschap mogelijk moet zijn in elk land. Het was een heel overweldigende show van de Noord-Amerikanen. Ze hebben het fantastisch gedaan en wij gunnen ze het ook, maar ik vind het jammer voor Marokko."

STER Reclame