Een vrouw met een baby in een roze dekentje is de eerste die in Catania van het schip afstapt
NOS NieuwsAangepast

Toch nieuwe boot met vluchtelingen aangemeerd in Italië

Een schip van de Italiaanse kustwacht met ruim 900 migranten aan boord is aangekomen in Italië. Het schip heeft aangelegd in Catania, op Sicilië, een paar dagen nadat Italië alle havens had gesloten voor het reddingsschip Aquarius. Dat zocht met ruim 600 migranten aan boord een paar dagen lang een plek om aan te leggen; inmiddels is het op weg naar Spanje.

Italië wil geen schepen meer toelaten die onder een andere vlag dan de Italiaanse varen. De Aquarius en andere schepen van hulporganisaties varen onder de vlag van de Europese grens- en kustwacht Frontex.

900 Migranten komen aan in Sicilië

Italië, waar al jarenlang jaarlijks vele duizenden migranten Europa binnenkomen, voelt zich in de steek gelaten door de EU. De Aquarius was het eerste schip dat migranten voor de kust van Libië redde en dat zal ontschepen in een niet-Italiaanse haven. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini vierde dat als een triomf en heeft andere ngo's gewaarschuwd dat zij niet meer in Italiaanse havens terechtkunnen.

Gedesoriënteerd

Artsen zonder Grenzen meldt dat het Italiaanse kustschip dat in Catania is aangemeerd ook twee doden aan boord heeft. De geredde migranten waren bij hun aankomst "gedesoriënteerd" en beseften in sommige gevallen niet dat ze in Italië waren aangekomen, zegt de hulporganisatie.

Onder de vluchtelingen zijn ook zo'n 200 kinderen. Die zijn door hulpverleners op de kade opgevangen met ballonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl