Zo beslist FIFA waar het WK voetbal in 2026 wordt gehouden

Aangepast
FIFA-voorzitter Gianni Infantino AFP

Het wordt een spannende dag voor de voetbalbestuurders in Moskou. Een dag voor de aftrap van het komende WK beslissen ze waar de editie van 2026 gehouden zal worden. Marokko en een gecombineerd bid van Amerika, Canada en Mexico strijden vandaag om de stemmen van 207 nationale bonden.

De toewijzing van wereldkampioenschappen voetbal was tot nu toe voorbehouden aan het selecte gezelschap van het FIFA-bestuur. Die geheime stemmingen waren steevast omgeven met een geur van omkoping, met als dieptepunt de dubbele toewijzing in 2010, toen Rusland (2018) en Qatar (2022) er met de hoofdprijzen vandoor gingen.

Toenmalig FIFA-voorzitter Blatter (m) na de toewijzingen van de WK's voor 2018 en 2022 AFP

Openbare stemming

Het was het begin van een lange reeks corruptieschandalen. Als gevolg daarvan werd de toewijzing van het WK 2026 uitgesteld. Het FIFA-bestuur hoopt de transparantie te vergroten door de stemming in het openbaar over te laten aan de 207 stemgerechtigde bonden; de kanshebbers zijn uitgesloten van stemming.

De beste papieren voor de Verenigde Staten, Canada en Mexico

NOS-redacteur Edwin Schoon voorspelt in Radio 1-journaal een Amerikaanse overwinning in Moskou

Plaats van handeling is het Expocentre in Moskou. Daar zal eerst een lid van de inspectiecommissie uit de doeken doen hoe de twee bids beoordeeld zijn en waar eventuele risico's liggen. Daarna mogen Marokko en het gecombineerde Amerikaanse bid elk tijdens een presentatie van maximaal een kwartier proberen de afgevaardigden voor zich te winnen.

De Russische president Vladimir Poetin en FIFA-baas Gianni Infantino EPA

Addertje onder het gras

Bij de daaropvolgende stemming krijgen de vertegenwoordigers van de nationale bonden drie keuzes: het Marokkaanse bid, het gecombineerde Amerikaanse bid óf geen van beide.

Die laatste keuze is een addertje onder het gras, gevreesd door de twee kandidaten. Als de helft van de stemmers of meer kiest voor die optie wordt de toewijzing namelijk opnieuw geopend en mogen ook landen uit Europa en Azië zich aanmelden. Deze continenten zijn momenteel uitgesloten omdat ze de komende twee WK's huisvesten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

EL Ahmadi hoopt op WK in Marokko in 2026

Als Marokko of het gecombineerde Amerikaanse bid in de eerste ronde een meerderheid van de stemmen krijgt, is het WK toegewezen.

Bij een eventuele tweede stemronde wordt de optie 'geen van beide' van het stembiljet gehaald. Als de stemmen dan staken, krijgt het gecombineerde Amerikaanse bid de voorkeur, omdat het beter scoorde in de inspectieronde.

STER Reclame