Nordin Amrabat en Hakim Ziyech in het oefenduel met Estland
NOS VoetbalAangepast

Marokko put vertrouwen uit IJslandse teamgeest en Ziyechs gogme

Twintig jaar. Zo lang moest Marokko wachten om weer deel te mogen nemen aan een wereldkampioenschap voetbal. Maar de 'Leeuwen van de Atlas' zijn terug op het WK en willen met technisch vernuft, aantrekkelijk spel en een sterke teamspirit gloriëren in Rusland.

"Er staat een ploeg die keihard voor elkaar wil werken. Daardoor krijgen de creatieve spelers de ruimte om hun klasse te laten zien en speelt Marokko leuk, aanvallend voetbal", zegt voormalig profvoetballer Ali Boussaboun. "Ik ben heel benieuwd naar hoe ver ze kunnen komen."

Boussaboun verzorgt samen met Nordin Boukhari, oud-speler van onder meer Ajax en Sparta, voor de NOS de analyses van de wedstrijden van Marokko.

Boussaboun is zeer te spreken over hoe het Marokkaanse elftal speelt in aanloop naar het WK. De oud-speler van onder meer Feyenoord en NAC Breda is geboren in Tanger, speelde twaalf interlands voor Marokko en volgt het nationale team op de voet. Hij laat zijn licht schijnen over de kwaliteiten en de identiteit van de ploeg, voetbalgek Marokko en oogappel Hakim Ziyech.

Tjokvolle cafés

"Ik kom regelmatig in Marokko en als ik in Tanger een rondje loop, is denk ik 95% van de voetbalveldjes bezet. Of het nou binnen of buiten is, op kunstgras of een slechte ondergrond, iedereen voetbalt daar op straat", zegt Boussaboun.

Voetbalgekte in Marokko?

En dat ze daar van het nationale team houden, is volgens Boussaboun goed te zien op de dagen dat Marokko in actie komt. "Of het nou een oefenwedstrijd of een kwalificatieduel is en of ze winnen of verliezen, als de ploeg speelt zijn alle cafés propvol. Marokkanen zijn optimistische mensen, bekijken alles positief. Je zal geen verschil zien, of het nou goed of slecht gaat."

Dat ervaren ook internationals Nordin Amrabat en Karim El Ahmadi. "Iedereen is heel enthousiast, het is heel lang geleden dat we op een WK zijn geweest. We zijn trotse mensen", zei Feyenoorder El Ahmadi na de oefeninterland tegen Oekraïne, eind mei. Amrabat: "We spelen op neutraal terrein in Zwitserland, maar als je ziet hoeveel mensen eropaf zijn gekomen..."

Die mentaliteit en identiteit van het volk doet Boussaboun veel genoegen. Maar tot voor kort ontbrak het daar bij de nationale ploeg aan. "Je moet als ploeg een identiteit hebben. Wie zijn wij? Wat is onze filosofie? Waar willen wij naartoe? Als we ergens heen willen, moeten we uitdragen wie wij zijn."

Het Marokkaanse volk heeft Hakim Ziyech in het hart gesloten.

Ali Boussaboun, ex-international van Marokko

De 39-jarige ex-international constateert dat er nu een "over-mijn-lijk-mentaliteit" in de ploeg zit. "Er zijn geen eigen bv'tjes, iedere speler wil het snot voor z'n ogen werken. Dan kun je een kettingreactie krijgen en heel ver komen. Kijk maar naar IJsland", zegt Boussaboun, refererend aan de teamgeest die de IJslanders tijdens het EK van 2016 naar de kwartfinales bracht.

Hakim Ziyech

Naast een sterk teamgevoel herbergt de Marokkaanse ploeg ook enkele spelers die met hun gogme een wedstrijd kunnen beslissen: Younes Belhanda, Mbark Bousouffa en natuurlijk Hakim Ziyech. "Die kan niet meer stuk. Hij is zó creatief, maar ook een harde werker. Het volk heeft Ziyech in het hart gesloten."

Maar niet alle ogen moeten gericht worden op de voorlopig nog bij Ajax spelende middenvelder. "Let op Amine Harit", zegt Boussaboun met veel passie. "Hij is een groot talent bij Schalke 04 en wordt dit WK pas 21 jaar. Het pleintjesvoetbal, de mentaliteit van de straat, het zit allemaal in hem. Hij kan zo goed voetballen, niet normaal."

'Niet zo onder de indruk van Portugal'

De volgende ronde van het WK halen, dat is het doel van Marokko. De laatste keer lukte dat in 1986, toen was West-Duitsland in de achtste finales te sterk. Maar gemakkelijk zal het deze keer in Rusland niet worden, in een poule met Spanje, Iran en Europees kampioen Portugal. Maar Boussaboun bekijkt het - als een echte Marokkaan - positief.

"Ik ben niet zo onder de indruk van Portugal, het is niet onverslaanbaar. Iran is een stugge, compact spelende ploeg. Die wedstrijd móet gewonnen worden."

Ali Boussaboun in het shirt van Marokko in 2006

Dat beseffen de spelers ook. El Ahmadi: "De wedstrijd tegen Iran is een finale, we moeten er alles aan doen om die te winnen." Amrabat: "Een goed begin is het halve werk."

"En als ze van Iran hebben gewonnen, moeten ze lekker de bus parkeren tegen Spanje en Portugal", zegt Boussaboun. "Puur op de counter spelen. Waarom niet? Het gaat om het resultaat!"

Nog twee nachtjes slapen en dan speelt Marokko voor het eerst sinds 23 juni 1998 weer een WK-duel. Boussaboun kijkt ernaar uit, maar mist toch nog iets. "Ik vind het echt jammer dat Oranje er niet bij is, maar de KNVB heeft zichzelf in de vingers gesneden. Ik ben een Marokkaan, maar ook een Nederlander. Het liefst had ik gezien dat allebei mijn landen erbij waren."

1998 Marokko - Schotland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl