Zeven vragen aan Van Hooijdonk en Van der Vaart over het WK voetbal

Aangepast
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de perspresentatie voor het WK ANP

Samen zijn ze goed voor 155 wedstrijden en 39 goals voor het Nederlands elftal. Ze maakten WK's en EK's mee, maar deze zomer blijven ze thuis en zitten ze voornamelijk op de bank.

Als analist welteverstaan in het televisieprogramma Studio Rusland: Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk. Aan de vooravond van het WK in Rusland kijken de NOS-analisten alvast in hun glazen bol.

Wat mogen we dit WK verwachten? Twee jaar terug op het EK was het in de beginfase niet bepaald om van te smullen.

Van der Vaart: "Ik ben toen echt een paar keer in slaap gevallen, verschrikkelijk. Ik dacht dat het aan mij lag. Kom ik een keer als analist, kijk ik elke keer naar een dramatische wedstrijd..."

Van Hooijdonk: "Ik verwacht nu ook behoudende potjes. Op papier spelen landen bijvoorbeeld met drie spitsen, maar in de praktijk zit er dan vaak een middenvelder bij. En voor de rest is het: bij balverlies met z'n allen terug."

Van der Vaart: "Ik denk dat het wel een mooi WK wordt. Dat baseer ik op een fantastisch Champions League-seizoen. Veel goals, niet van dat compacte gedoe. Lekker naar voren en maar zien waar het schip strandt."

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk in 2004 bij Oranje ANP

Waar gaan jullie extra op letten?

Van der Vaart: "Ik verheug me op Luka Modric en Isco. Spelers zoals ik zelf ook was."

Van Hooijdonk: "Ik ben benieuwd of de topspelers het na een zwaar seizoen ook laten zien op het WK. Lionel Messi nam aan het eind wat rust, maar Ronaldo is volle bak doorgegaan. Neymar is dankzij zijn blessure nu het fitst."

Welk land kroont zich tot wereldkampioen?

Van der Vaart: "Ik denk Frankrijk. Zij spelen echt modern voetbal. De spelers zijn groot en sterk, maar kunnen ook goed met de bal omgaan."

Van Hooijdonk: "Brazilië. Vier jaar terug ging het natuurlijk faliekant mis. De druk op de schouders van Neymar was toen te hoog en hij was nog te jong. Bij PSG heeft hij zichzelf dit jaar bewezen. Verder heeft Brazilië allemaal spelers in de ploeg die belangrijk zijn bij hun club."

Neymar viert zijn treffer in het laatste oefenduel met Oostenrijk AFP

Wie worden de smaakmakers van het WK?

Van der Vaart: "Veel! Antoine Griezmann, Isco, Modric. Maar ook van een Sergio Ramos kan ik gewoon genieten, hoor. En even kijken of Lionel Messi het kan waarmaken. Bij zijn status hoort een WK-titel."

Van Hooijdonk: "Ik verwacht de bekende namen: Neymar, Messi en Ronaldo."

Wie wordt de topscorer in Rusland?

Van der Vaart: "Dan zet ik toch mijn geld op Griezmann."

Van Hooijdonk: "Ik op Philippe Coutinho. Op Neymar wordt toch meer gelet. En ik denk dat het schot van Coutinho net iets beter is. En we hebben vier jaar terug aan James Rodríguez kunnen zien dat je als aanvallende middenvelder ook topscorer kunt worden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bij Henry en Hugo op de bank blijft niets onbesproken

Welk land wordt de verrassing?

Van der Vaart: "Ik ben heel benieuwd naar België. Twee jaar terug zag iedereen ze als favoriet, ik toen niet. Maar ze zijn nu allemaal weer twee jaar verder, zijn gegroeid en kunnen nu beter met alles wat bij een toernooi komt kijken omgaan."

Van Hooijdonk: "Ik denk dat Kroatië ons weleens kan gaan verrassen."

Jullie hebben allebei zowel een WK als een EK meegemaakt. Wat is het verschil?

Van der Vaart: "Om eerlijk te zijn vond ik een EK leuker, maar een WK makkelijker. Je kan dan echt in het toernooi groeien. Op de EK's moesten we er direct staan in de groepsfase. Op een WK heb je nog weleens landen waartegen je op halve kracht kunt spelen. Maar een WK is wel het grootste wat er is. De hele wereld kijkt en dat gevoel heb je ook echt als je op het veld staat."

Van Hooijdonk: "Vooral in media-aandacht merk je een groot verschil. Toen we in de halve finales van een EK stonden, bezette de pers bij de laatste training ongeveer één lengte van het veld. Op een WK staat de pers dan rondom het gehele veld."

STER Reclame