Premier Abadi, vorige maand in het stemhokje voor de parlementsverkiezingen
NOS Nieuws

Premier Irak wil geen nieuwe verkiezingen ondanks vermoedens van fraude

De Iraakse premier Abadi wil geen nieuwe parlementsverkiezingen uitschrijven, ook al heeft hij eerder geklaagd over ernstige onregelmatigheden. Hij zei gisteren wel dat iedereen die heeft geprobeerd om het politieke proces in het land te saboteren, wordt gestraft.

Een aantal parlementariërs heeft opgeroepen om de verkiezingsuitslag te vernietigen, nadat er zondag brand was geweest in een grote loods waar een groot deel van de uitgebrachte stemmen lagen opgeslagen.

Premier Abadi gaat ervan uit dat de brand is aangestoken. Inmiddels zijn vier mensen gearresteerd. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting. Drie van hen zijn politiemensen. De vierde arrestant is een medewerker van de verkiezingscommissie.

Corruptie

De verkiezingen werden gewonnen door de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Hij heeft een loyale achterban en profiteerde van een historisch lage opkomst. Sadr beloofde sociale hervormingen en een flinke aanpak van corruptie bij de overheid.

De partij van Abadi verloor fors. Zijn regering wordt door diverse partijen beschuldigd van corruptie. Abadi hoopte te profiteren van het feit dat zijn regering terreurgroep IS heeft verslagen, maar dat is niet gebeurd.

'Er is geen weg terug'

Gisteren zei de premier dat de verkiezingen nu eenmaal zijn gehouden en dat er geen weg terug is. "We moeten vooruitkijken en er moet een nieuwe regering worden gevormd."

De winnaar van de verkiezingen is een controversiële figuur. Na de val van dictator Saddam Hussein voerde het Mahdi-leger van Sadr een guerrillastrijd tegen de Amerikaanse troepen. Sadr wil een coalitie vormen met de tweede partij van het land: de door Iran gesteunde Al-Fatih-coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl