De Tour de France in Utrecht ANP

De kans is groot dat na de Giro (2010) en de Tour (2015) ook de Vuelta door de straten van Utrecht zal trekken. De provincie Utrecht heeft besloten om 2,1 miljoen euro vrij te maken om de start van de Vuelta 2020 naar de Domstad te halen. Daarmee lijkt de belangrijkste hobbel voor realisering van het project genomen.

Samen met de provincie Noord-Brabant hoopt Utrecht de Ronde van Spanje naar Nederland te halen. De ploegenpresentatie en de eerste etappe, een ploegentijdrit, moeten plaats gaan vinden in Utrecht. Een dag later start de eerste rit-in-lijn in Den Bosch om via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort in Utrecht te finishen. De derde dag van de Vuelta moet een etappe worden met als start en finish Breda.

Cor Jansen is voorzitter van het zogenoemde Business Peloton Utrecht en is blij dat de financiële horde nu is genomen. "Het was een mooie dag gisteren, we hadden er veel vertrouwen in, maar het is mooi dat de provincie de Vuelta nu officieel steunt", zegt hij.

Als het aan Jansen ligt start de Vuelta met een ploegentijdrit van 28 kilometer door Utrecht. "Het is voor de Vuelta een traditie om met een ploegentijdrit te beginnen en wij denken dat Utrecht daar uitermate geschikt voor is. Je vraagt je altijd af hoe een wielerkoers vanaf de kant het beste te volgen is. Dan is een tijdrit het mooist; je ziet de renners of ploegen een voor een langskomen."

Wielerfeest

Volgens Jansen moet elke Utrechter kunnen zeggen dat de Vuelta door zijn wijk komt. Dus hoopt hij op een parcours dat de gehele stad zal doorkruisen. Als start- en finishlocatie heeft hij het Jaarbeursplein op het oog, dezelfde locatie als waar de Tour in 2015 van start ging.

De tweede dag, als het peloton van Den Bosch naar Utrecht trekt, moet bijkans een wielerfeest worden voor heel Midden-Nederland. "We hopen dat de Vuelta zoveel mogelijk dorpen en steden aandoet om zoveel mogelijk van de provincie te laten zien."

Op 25 augustus, de dag waarop de Vuelta in Malaga van start gaat, wordt naar alle waarschijnlijkheid bekendgemaakt welke stad de start van de Vuelta in 2020 mag organiseren. In 2009 vertrok de Vuelta ook vanuit Nederland. Toen was Assen de gelukkige, met het TT-circuit als decor voor de proloog.

2009: Vuelta: Cancellara snelt naar zege op TT in Assen

STER reclame