Paul Ryan

Amerikaanse politiek niet enthousiast over top met Kim

Amerikaanse politici hebben afwachtend en deels afwijzend gereageerd op de afspraken die president Trump in Singapore met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gemaakt.

"De tijd zal leren of het Noord-Korea dit keer ernst is", zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, een partijgenoot van Trump. "Tot die tijd moeten we maximale economische druk blijven uitoefenen."

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, was net zo voorzichtig: "Een belangrijke eerste stap in de relatie tussen beide landen, maar geen beslissende als Noord-Korea niet doorzet."

Zoals te verwachten viel, reageerde de Democratische oppositie veel kritischer. "Trump heeft een wreed en onderdrukkend regime de internationale erkenning gegeven, waar het al zo lang naar hunkert", zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat.

Ook wijst Schumer erop dat de intentieverklaring die Trump en Kim ondertekenden nogal wat vage formuleringen bevat. Hij vindt dat verontrustend. "Wat de VS ermee wint is onduidelijk en op zijn best oncontroleerbaar. Wat Noord-Korea heeft gekregen is concreet en blijvend."

De Republikeinse voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat, Bob Corker, wil dat minister van Buitenlandse Zaken Pompeo komt uitleggen wat er concreet is afgesproken. Pompeo had voorafgaand aan de top gezegd dat de top uiteindelijk tot een "totale, controleerbare en onomkeerbare nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland" moet leiden.

Bekijk hieronder wat er moet gebeuren om Noord-Korea kernwapenvrij te maken:

Zo krijg je Noord-Korea kernwapenvrij

Kim en Trump spraken vandaag onder meer af dat de VS en Noord-Korea een nieuwe onderlinge relatie aangaan en dat ze aan een stabiel vredesbeleid voor het Koreaans schiereiland gaan werken. Noord-Korea belooft dat het zich inzet voor complete denuclearisatie van het schiereiland.

Wat denuclearisatie precies betekent en hoe lang Noord-Korea daarover mag doen, is niet bekend. Ook is onduidelijk wat er met de Amerikaanse kernwapens in de regio zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl