PEC Zwolle en Heerenveen openen eredivisie, vroege wedstrijd nog vroeger

Aangepast
Scorebord met daarop de eredivisiewedstrijden ANP

Het nieuwe eredivisieseizoen begint op vrijdag 10 augustus met PEC Zwolle tegen SC Heerenveen. Dat blijkt uit het concept-competitieschema van de KNVB. Voor kampioen PSV start het seizoen een dag later met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Ajax speelt op die dag thuis tegen Heracles Almelo.

FC Emmen beleeft op zondag 12 augustus zijn eredivisiedebuut bij ADO Den Haag. Promovendus De Graafschap ontvangt die dag Feyenoord. Een week voor de competitiestart, op zaterdag 4 augustus, strijden PSV en Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal.

Het KNVB schema is een puzzel met heel veel stakeholders

Jan Bluyssen, manager competitiezaken KNVB, legt in het Radio 1 Journaal uit hoe het speelschema tot stand komt.

Wijziging aanvangstijd

De bond maakte ook een wijziging in de aanvangstijden bekend. Bij de zondagse wedstrijd die tot dusver altijd om 12.30 uur begon, wordt voortaan een kwartier eerder afgetrapt. Dat heeft alles te maken met de invoering van de videoscheidsrechter.

"De videoref neemt tijd in beslag", vertelt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB. "We willen natuurlijk niet dat er wedstrijden deels niet worden uitgezonden omdat het gebruik van de videoscheidsrechter veel tijd in beslag neemt."

Verder verandert er niks wat betreft de aanvangstijden van de wedstrijden.

KNVB
@KNVB
🎥 | Het is ieder jaar een flinke puzzel om met alle uitgangspunten een zo goed mogelijk programma te maken. Neem speelronde 3 in de Eredivisie. Volledige uitleg ➡️ https://t.co/9hPdnB8A5u.
9 maanden geleden

Zondag 23 september staat de eerste confrontatie tussen teams uit de traditionele topdrie op het programma. PSV ontvangt dan Ajax. Een maand later, op zondag 28 oktober is de eerste confrontatie tussen Ajax en Feyenoord. De eerste keer dat PSV en Feyenoord elkaar treffen is op 2 december in De Kuip.

Confrontaties tussen de traditionele topdrie

Zondag 23 septemberPSV - Ajax
Zondag 28 oktoberAjax - Feyenoord
Zondag 2 decemberFeyenoord - PSV
Zondag 27 januariFeyenoord - Ajax
Zondag 24 februariPSV - Feyenoord
Zondag 31 maart Ajax - PSV

Zoveel mensen, zoveel wensen

Voordat het speelschema tot stand komt, moet er veel worden geregeld. En daarmee begint de KNVB jaarlijks al in oktober. Eerst moet er duidelijk worden op welke dagen gespeeld kan worden. Dat wordt bepaald aan de hand van de kalenders van de FIFA en de UEFA. Daarnaast overlegt de KNVB met de clubs hoelang de winter- en zomerstop moeten zijn en op basis daarvan worden de wedstrijddagen bepaald.

Uiteindelijk worden de bekerwedstrijden en de play-offs ingepland en rolt er een volledige kalender uit. Dan is het de taak om de clubs zo ideaal mogelijk in te plannen.

"Het liefst wil je natuurlijk dat elke club de ene week thuis en de andere week uit speelt", vertelt Bluyssen. "Dat lukt niet altijd, dus daarom hebben we een maximum van twee wedstrijden thuis of twee wedstrijden uit achterelkaar. Daarnaast willen we het aantal wedstrijden voor en na de winterstop gelijk hebben en moet er genoeg rust zijn voor de spelers." Ook wil de KNVB de topwedstrijden liever niet in het begin van de competitie en hebben de lokale autoriteiten ook wat te zeggen. "We moeten natuurlijk ook rekening houden met marathons, wielerkoersen of carnavalsoptochten."

STER Reclame