Hiddink vestigt hoop op Messi en ziet fundamentje bij Oranje

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Populaire Hiddink hoopt op toptoernooi voor Messi

Guus Hiddink verwacht op het WK in Rusland veel van de toplanden Frankrijk, Spanje, Duitsland en Argentiniƫ. De oud-bondscoach van Oranje hoopt daarnaast dat Lionel Messi ("de beste aller tijden") een toptoernooi gaat spelen.

"Ik ben natuurlijk een enorme fan", steekt de Varssevelder zijn bewondering voor de Argentijn niet onder stoelen of banken. "Ik hoop eerlijk gezegd dat hij wel wat gaat bereiken op dit toernooi."

Hiddink verblijft momenteel in Rusland, waar hij voor het hele toernooi is ingehuurd als analyticus voor Fox Sports USA. "Ik kijk wel uit naar de grote landen", aldus Hiddink.

Op de foto

"Ik ben benieuwd naar Frankrijk en ook of Spanje het een heel toernooi kan volhouden. De Duitse ploeg is individueel niet heel bekend, maar het is wel een zeer goed team."

In Rusland zijn ze Hiddink nog niet vergeten als hij zich over straat begeeft. Vele Moskovieten, jong en oud, willen met hem op de foto.

Hij verwierf als bondscoach veel populariteit door de Russen op het Europees kampioenschap in 2008 naar de halve finales te loodsen. "Daar weet Nederland alles van", grijnst Hiddink, die op dat toernooi in de kwartfinales met zijn ploeg verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Oranje.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hiddink bekritiseert Russische voetbalopleiding

Dan serieuzere zaken. Hiddink verwacht een zwaar toernooi voor het gastland en dat heeft volgens hem een duidelijke oorzaak.

"Rusland zit in een moeilijke periode. Ze hebben nu zelfs de 38-jarige Sergej Ignasjevitsj teruggehaald", vertelt Hiddink. "Dat geeft aan dat de aanwas van jongere spelers moeizaam is gegaan."

Kampioen worden

Volgens Hiddink ligt de oorzaak bij het in Rusland gehanteerde systeem. "Het heeft te maken met opleidingen en academies. Van jeugdtrainers wordt nog altijd geƫist dat ze kampioen moeten worden met hun team, in plaats van dat er naar de ontwikkeling van individuele spelers wordt gekeken", weet de oud-coach.

Ik denk dat Nederland op een goede, stabiele weg is. Ik vind dat er nu een redelijk fundamentje staat.

Guus Hiddink

Hiddink krijgt in de straten van Moskou ook de nodige opmerkingen over de afwezigheid van Nederland op het WK. Hij is wel te spreken over het nieuwe elan dat onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman stilaan lijkt te ontstaan bij Oranje.

Hecht team

"Ik denk dat Nederland op een goede, stabiele weg zit. Ik vind dat er nu al een redelijk fundamentje ligt om wat optimistischer te zijn dan in het verleden. Er zijn nu ook jongens die meer ervaringen krijgen in de Premier League of in andere competities."

Volgens Hiddink kan Koeman succesvol worden met Oranje als hij de tijd krijgt een hecht team te smeden. "Er zijn veel kleinere landen dan Nederland, zoals IJsland, die dat ook bewezen hebben."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Koeman legt fundamentje om optimistischer over Oranje te zijn'

STER Reclame