Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van drie Chileense bisschoppen die een centrale rol spelen bij een kindermisbruikschandaal. Het Vaticaan bracht de mededeling middels een personeelsupdate op de website.

Begin dit jaar verdedigde Franciscus een van de bisschoppen, Juan Barros, nog fel. Barros zou seksueel misbruik door een pedoseksuele priester hebben verhuld. Volgens Franciscus maakte iedereen die Barros daarvan beschuldigde zich schuldig aan laster.

De paus kwam door die opmerking onder vuur te liggen. Vooral in Chili, waar mensen protesterend de staat op gingen. Een paar dagen later bood de paus zijn excuses aan voor zijn steunbetuiging aan Barros. Hij bleek te zijn misleid door de Chileense bisschoppen.

'Emotionele dag'

Eind januari stuurde Franciscus een misbruikonderzoeker naar Chili. Begin mei nodigde hij de 34 Chileense bisschoppen uit in Rome. Een week later boden die allemaal hun ontslag aan.

Daarvan heeft de paus er nu dus drie heeft geaccepteerd. Het is onduidelijk of hij dat ook met de overige 31 ontslagen gaat doen.

Vaticaankenner Andrea Vreede verwachtte vorige maand al dat de paus niet alle ontslagverzoeken zou inwilligen: "Dan heeft de Chileense kerk geen bisschop meer over. Maar het is duidelijk dat dit een heel belangrijk moment kan worden, waar Fransiscus daadwerkelijk ingrijpt in zaken over seksueel misbruik en bisschoppen."

Een van de slachtoffers van het seksuele misbruik door de priester, Juan Carlos Cruz, twitterde verheugd over het besluit van de paus: "Een emotionele, maar geweldige dag. Vandaag begint een nieuw tijdperk voor de katholieke kerk en hopelijk voor de wereld."

STER reclame