CAS legt Italiaanse tennisster Errani zwaardere schorsing op

Aangepast
Sara Errani EPA

Het CAS, het internationale sporttribunaal, heeft tennisster Sara Errani een dopingschorsing van tien maanden opgelegd. In augustus 2017 had de 31-jarige Italiaanse al een schorsing van twee maanden gekregen van de ITF, de internationale tennisfederatie.

De zwaardere schorsing van de voormalig finaliste op Roland Garros gaat meteen in, met aftrek van haar al uitgezeten straf (van 3 augustus tot 2 oktober 2017). Dat betekent dat Errani met directe ingang acht maanden niet in actie mag komen.

Per ongeluk

Errani testte positief op het verboden middel letrozol, een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van borstkanker. Het is ook een middel om dopinggebruik te maskeren.

De voormalig nummer vijf van de wereld zei destijds dat ze per ongeluk iets van het medicijn had binnengekregen na een etentje bij haar moeder Fulvia, die letrozol preventief gebruikte nadat er sinds 2005 een aantal keer kanker bij haar was geconstateerd.

De ITF gaf Errani het voordeel van de twijfel en oordeelde dat er geen opzet in het spel was, waardoor de strafmaat relatief laag was. Voor een dergelijke overtreding staat normaal gesproken een schorsing van twee tot vier jaar.

Het Italiaanse dopingagentschap besloot de milde straf aan te vechten bij het CAS en dat heeft nu besloten een langere schorsing op te leggen.

Roland Garros

Errani is momenteel de nummer 72 van de wereld. Ze bereikte in 2012 de finale van Roland Garros in het enkelspel. In het dubbelspel won ze met landgenote Roberta Vinci tussen 2012 en 2014 alle grandslamtoernooien.

STER Reclame