Ricciardo en Verstappen mikken op bandentactiek: het wordt leuke tv

Aangepast
Max Verstappen (r) en Daniel Ricciardo (l) AFP
Geschreven door
Louis Dekker
verslaggever F1

Max Verstappen start zondagavond als derde aan de Grand Prix van Canada. Zijn eerste zege van 2018 lijkt binnen handbereik. "De auto is super en het loopt goed. We kunnen vanaf deze positie het gevecht aan."

Na de dominantie in de vrije trainingen in Montreal (in alle drie sessies was hij de snelste) hoopten zijn fans op de eerste poleposition voor Verstappen. Zo beschouwd is de derde plek zelfs een lichte teleurstelling, maar niet voor de coureur zelf. Hij wist wel dat het een hele kluif zou worden om zijn Red Bull op de eerste rij te zetten.

De Grand Prix van Canada begint zondagavond om 20.10 uur en is rechtstreeks te volgen via een liveblog op NOS.nl en flitsen op NPO Radio 1. De samenvatting is zondagavond te zien in het Late Journaal en op NOS.nl.

"In de kwalificatie komen we nog steeds tekort, als Mercedes en Ferrari het vermogen opschroeven. Ik ben blij met dit resultaat. Het is een goede uitgangspositie. In de race is alles mogelijk. De eerste zes zitten heel dicht bij elkaar."

Het gat met Ferrari-coureur Sebastian Vettel, die vanaf poleposition start, was minder dan twee tienden van een seconde. "Dat biedt perspectief", zegt de 20-jarige Nederlander. "Natuurlijk ga ik proberen posities te winnen bij de start, maar ook als ik derde blijf ziet het er goed uit. Dan is het een kwestie van banden heel houden, zo lang mogelijk doorrijden en zien hoe het loopt. Mijn hypersofts kunnen zeker twintig rondjes mee", verwijst Verstappen naar de banden waarop hij start.

Max Verstappen
@Max33Verstappen
Yeah! Qualifying 3rd is great šŸ‘ŠšŸ» We have the pace to do a good job in the race and be competitive. Thanks @redbullracing for the great car this weekend #keeppushing #CanadianGP
7 maanden geleden

'Met een beetje mazzel kunnen we winnen'

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo voorspelt spektakel in de beginfase van de race. "Het wordt leuke tv", belooft de Australiƫr, die start vanaf de zesde plek.

"Ik ben natuurlijk niet blij met die zesde plaats, maar Max en ik starten als enige op hypersofts. Die zijn in de eerste rondjes sneller, dus ik weet wat me te doen staat. Als de Mercedessen en de Ferrari's nog aan het glijden zijn, moeten we toeslaan. Ik denk dat de 'Bulls' pijlsnel zullen zijn in de eerste minuten."

Keerzijde is dat de banden waarop de Red Bull-coureurs starten minder duurzaam zijn dan het rubber waarmee Ferrari en Mercedes aan de race beginnen. Verstappen en Ricciardo moeten normaal gesproken eerder een pitstop maken. Niettemin ziet de Australische coureur kansen.

Max Verstappen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada AFP

"Als mijn start goed gaat, de 'hypers' lang heel blijven en alles meezit is een podium zeker mogelijk. Met een beetje mazzel kan ik hem zelfs winnen. Max staat er uiteraard nog beter voor. Die gaat echt voor de zege. Sowieso denk ik dat we als team inmiddels snel genoeg zijn om Ferrari en Mercedes het leven zuur te maken."

Ricciardo zwaait Verstappen ook alle lof toe voor zijn derde startplek. "Max had de auto vanaf de eerste training hier al in de vingers. Aan mijn kant van de garage moesten we wat meer zoeken en experimenteren met de afstelling. Hij is erg goed op dreef hier. Dat is fijn, want hij heeft een lastige periode achter de rug en een goed resultaat nodig."

Bandenkeuze

De hamvraag is echter of de bandenstrategie van Red Bull de juiste is. "Omdat we in de kwalificatie net niet snel genoeg zijn voor pole en omdat het hier lastig inhalen is, moeten we gokken", zegt Ricciardo. "Als we dezelfde strategie kiezen als Mercedes en Ferrari is het heel moeilijk ze in de race voorbij te komen. Nu kunnen we agressiever zijn en de aanval meteen openen. We zien wel wat het ons brengt. Ik denk dat er het nodige gaat gebeuren in de topvijf en dan zit ik op de goede plek om te profiteren."

Sebastian Vettel (m), Valtteri Bottas (l) en Max Verstappen (r) na de kwalificatie EPA

Ferrari-coureur Vettel snapt op zijn beurt de bandenkeuze van Red Bull Racing niet zo goed. "De hypersoft is geen goede raceband", zegt de Duitse viervoudig wereldkampioen. "Ik neem aan dat ze er een goede reden voor hebben", vult hij aan.

Verstappen pareert eenvoudig. "Ik heb heel veel ronden op die banden afgelegd en dat ging super. Mijn 'lange runs' voelden prima aan, maar misschien ligt het bij Ferrari anders. Het lijkt erop dat hun auto het minder doet op de hypers."

'Vond het nodig een punt te zetten'

Verstappen kwam in een gesprek met Nederlandse journalisten ook nog eenmaal terug op zijn venijnige toon in de eerste persconferentie in Montreal, toen hij duidelijk maakte klaar te zijn met vragen over zijn matige seizoensstart en zelfs verkondigde een kopstoot uit te delen als het niet ophield.

"Die opmerking kwam er spontaan uit. Ik vond het nodig een punt te maken. Het stoort me dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Eind vorig seizoen was ik geweldig, nu is alles negatief. Dat stoort me en het gaat niet altijd even netjes. Er zijn een paar Engelse en Duitse azijnzeikers. Het doet me verder niks, maar ze moeten mij kennelijk niet en ik moet hen niet."

STER Reclame