Kim Jong-un (links) tijdens de ontmoeting met de Singaporese premier Lee Hsien Loong
NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un en Trump aangekomen in Singapore voor historische top

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zijn gearriveerd in Singapore voor hun topontmoeting, die dinsdag moet plaatsvinden.

Trump kwam rond 14.30 uur Nederlandse tijd aan met zijn Air Force One. Kim arriveerde uren eerder in een toestel van Air China.

Bekijk hier de aankomst van Trump:

Trump komt aan in Singapore

Kort na zijn aankomst reisde Kim in een limousine door naar het presidentiële paleis, waar hij een ontmoeting had met de Singaporese premier Lee Hsien Loong. Kim bedankte de premier voor zijn inspanningen de top mogelijk te maken.

In de delegatie van Kim zit ook onder anderen Kim Yong-chol, de Noord-Koreaanse toponderhandelaar die onlangs nog een bezoek bracht aan Trump in Washington. De 72-jarige oud-spion is verantwoordelijk voor de diplomatieke betrekkingen met Zuid-Korea en reisde eerder met Kim Jong-un naar Zuid-Korea en China.

Bekijk hieronder het begin van die ontmoeting:

Kim Jong-un op bezoek bij premier Singapore

Het gesprek tussen Kim en Trump van dinsdag staat in het teken van het Noord-Koreaanse kernprogramma; de vraag is of Pyongyang bereid is om dat stop te zetten in ruil voor economische en diplomatieke steun. Het wordt de eerste ontmoeting tussen een zittende Amerikaanse president en een leider van Noord-Korea.

Trump is met het oog op de top voortijdig vertrokken van de G7, de top van zeven belangrijke industrielanden in Canada, waardoor hij sessies over klimaatverandering en de gezondheid van de oceanen misloopt.

'Vredesmissie'

Trump noemt de ontmoeting met Kim een "vredesmissie". Kim krijgt één kans, liet Trump op de G7 in Quebec weten. Hij wil er geen gras over laten groeien: als hij niet meteen het gevoel krijgt dat Kim iets te bieden heeft zal Trump het gesprek afbreken, heeft hij aangekondigd.

Trump vestigde vanuit de Air Force One de aandacht op zich door via Twitter afstand te nemen van de slotverklaring van de G7, die aanvankelijk wel door de VS werd onderschreven. Trump is boos over uitspraken die premier Trudeau van Canada op een persconferentie deed over de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Klaarblijkelijk had Trump die persconferentie via de tv aan boord gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl