NOS
NOS NieuwsAangepast

Een salto op de Special Olympics: 'Dat doe ik gewoon even'

Je hebt de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en - iets minder bekend - de Special Olympics, de Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking.

De World Games zijn volgend jaar in Abu Dhabi en dit weekend wordt de nationale variant gehouden in Gelderland. Er doen zo'n 2000 sporters aan mee. Op locaties verspreid over de hele Achterhoek laten ze zien wat ze kunnen.

Erik van Loenen heeft al een paar keer meegedaan, ook aan de wereldeditie. Zijn discipline is gymnastiek, naast sporten als voetbal, tennis, zwemmen, wielrennen, paardrijden en judo een van de 21 onderdelen op de spelen. Hij heeft al veel medailles gewonnen en voor een salto in de ringen draait hij zijn hand niet om. "Ik doe het gewoon even."

Bekijk hieronder hoe hij dat doet:

Erik aan de ringen op de Special Olympics

De Special Olympics lijken op de Olympische Spelen. Er is een openingsceremonie, een Olympisch dorp en er zijn medailles. Meedoen aan de Nederlandse editie is een voorwaarde om kans te maken op deelname aan de World Games.

Voor deelname aan de Nationale Spelen geldt maar één voorwaarde: een IQ van maximaal 70. Iedereen mag meedoen op zijn eigen niveau, legt coach Anita Ruiter uit. "Hier zijn het allemaal winnaars. Ze kennen elkaar, ze zijn maatjes van elkaar en ze gunnen het elkaar ook. Als ze morgen niet winnen zijn ze blij voor een ander. Ik heb sporters gehad die iets wonnen, en een ander had niks, en dan zeiden ze: je mag er wel eentje van mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl