Het elftal van Oranje voorafgaand aan de WK-finale in 1978

Arie Haan: bondscoach Happel maakte fout in WK-finale '78

Wat als? Het is een vraag die vaak in het voetbal terugkomt, maar eigenlijk altijd onbeantwoord blijft. Zo ook over de verloren WK-finale van Nederland in en tegen Argentinië in 1978.

Vaak borrelt dan de vraag op: wat als Rob Rensenbrink zijn inzet vijf centimeter naar rechts had kunnen krijgen? Maar er is nog een kwestie: Arie Haan vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd wanneer bondscoach Ernst Happel naar hem had geluisterd.

Haan vindt dat bondscoach Happel fout maakte in WK-finale '78

Veertig jaar na dato vertelt Haan over zijn grootste teleurstelling van die finale. Hij is kritisch over de tactiek van Happel. Bij een 1-0 achterstand ging de kopsterke Ernie Brandts vanuit de verdediging naar voren en zorgde daar voor grote paniek in de Argentijnse verdediging. Oranje maakte gelijk en het werd verlengen.

'Mijn wereld stortte in'

Haan: "Ik zei tegen Happel dat we de Argentijnen hadden liggen en door moesten gaan met Ernie voorin. Vervolgens zie ik hem achterin staan. Toen stortte mijn wereld in."

En dus is de vraag: wat als Brandts wel voorin bleef staan? Heeft het Oranje de wereldtitel gekost? Haan: "Nou, als je de Argentijnen hoorde: zij waren blij dat Brandts weer naar achteren ging, want zij waren de weg kwijt op dat moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl