Simona Halep met de beker op Roland Garros AFP

Eindelijk grandslamtitel voor Halep op Roland Garros

time icon Aangepast

Simona Halep heeft op Roland Garros haar eerste grandslamtitel veroverd. De Roemeense, die haar drie voorgaande grandslamfinales verloor, knokte zich in drie sets voorbij de Amerikaanse Sloane Stephens: 3-6, 6-4, 6-1.

De nummer één van de wereld kwam tegen de winnares van de US Open terug na een verloren eerste set en een 2-0 achterstand in de tweede.

Drie keer tweede

De 26-jarige Halep verloor begin dit jaar de finale van de Australian Open en moest op Roland Garros in 2014 en 2017 genoegen nemen met de tweede plaats.

Ze is de tweede Roemeense die in het vrouwenenkelspel een grandslamtitel pakt. Haar manager Virginia Ruzici tekende in 1978 in Parijs voor de primeur.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Halep pakt eerste grandslamtitel

Stephens was in de eerste set de baas. Ze bewoog beter en trok haar eigen opslaggames sneller naar zich toe. Halep stond vaker onder druk en capituleerde op haar eerste breakpoint (in de vierde game) met een forehand in het net.

Serverend voor de eerste set verslapte Stephens wat en Halep kreeg haar eerste breakpoint. Ze verprutste dat met een in het net geslagen backhand, waarna ze op het eerste setpoint van Stephens weer een zwakke backhand (uit) produceerde.

Sloane Stephens AFP

Gelijke munt

Stephens kwam op 2-0 in de tweede set, maar Halep, die vorig jaar in de finale tegen Jelena Ostapenko verkrampte bij een 6-4, 3-0 voorsprong, kon zich nu in geslagen positie juist oprichten.

Halep boog in de tweede set 0-2 om in 4-2, mede dankzij een break op love in de vierde game. Twee games later werd de Roemeense, na twee slordige fouten, met gelijke munt terugbetaald (3-4), waarna Stephens de balans herstelde.

Simona Halep en Sloane Stephens AFP

Stephens speelde echter niet meer zo solide als eerder in de partij, terwijl Halep in de vaak lange games en dito rally's voor elk punt knokte. Vanaf 4-4 won ze maar liefst zeven games op rij en daarmee was het pleit beslecht. Na ruim twee uur benutte ze haar eerste matchpoint.

Speciale stad

Halep versloeg Stephens voor de zesde keer in acht onderlinge duels. "Hier heb ik van gedroomd sinds ik met tennissen begon. En dan ook nog in deze speciale stad", verwees de winnares naar de plaats waar ze in 2008 bij de junioren haar enige grandslamtitel veroverde.

Stephens, die vorig jaar de US Open won, speelde haar tweede grandslamfinale. Ze stond voor de zevende keer in een WTA-finale en had er nog geen enkele verloren.

STER Reclame