Bilbao wint zesde etappe in Dauphiné, Thomas houdt geel

Aangepast
Pello Bilbao zegeviert in Dauphiné AFP

Pello Bilbao van Astana heeft de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Na 110 kilometer koers kwam hij solo over de finish in La Rosière. Geletruidrager Geraint Thomas (Sky) finishte als tweede, op 21 seconden. De Ier Daniel Martin, winnaar van de etappe van vrijdag, werd derde.

Een groep van vijftien renners, onder wie Bilbao, ging al vroeg op avontuur en kreeg later gezelschap van nog eens twaalf renners. In het peloton voerde Sky het tempo op voor klassementsleider Thomas en ook AG2R liet zich zien voor Romain Bardet.

Voorin dunde de kopgroep al snel uit en aan de voet van de zeventien kilometer lange slotklim (met een stijgingspercentage van 5,8) hadden nog negen renners een voorsprong van een halve minuut. Bilbao trok door en kwam solo over de meet.

Geraint Thomas en Romain Bardet AFP

De voorlaatste etappe van de Dauphiné was een bijna exacte kopie van de elfde etappe van de komende Tour met vier pittige beklimmingen, waarvan twee van de buitencategorie.

Thomas blijft leider in het klassement, Adam Yates van Mitchelton-Scott is opgeklommen van de zesde naar de tweede plaats. Gianni Moscon, die de gele trui ook een dag droeg, zakte uit de toptien. Beste Nederlanders is Antwan Tolhoek op plaats dertien.

Laatste dag

Zondag stappen de renners op de fiets voor de laatste etappe van 136 kilometer. De finish ligt in Saint-Geravis, een skioord aan de voet van de Mont Blanc. Daarvoor moeten de renners vier beklimmingen van de eerste categorie over. De streep ligt op de top van de laatste van die vier beklimmingen.

Uitslag zesde etappe

STER Reclame