Gert-Jan Segers, partijleider van coalitiepartij ChristenUnie op het partijcongres in Lunteren
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie wil extra aandacht voor bestrijding 'sociale kloof'

De ChristenUnie vraagt andere partijen in het kabinet nadrukkelijk werk te maken van het verkleinen van de sociale tegenstellingen in Nederland.

"Het kabinet moet waken voor dadendrang zonder samenhang", zei de leider van de partij, Gert-Jan Segers, op het partijcongres. Regeren is meer dan het produceren van een "stortvloed" aan actieprogramma's, plannen en wetten.

De ChristenUnie zal ook niet instemmen met het plan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om de bijstand te verlagen. "Laat ik op dat punt helder zijn. In een coalitie met de ChristenUnie gaat dat niet gebeuren."

Vijand

Segers maakt zich zorgen over de groeiende groep mensen die "van baantje naar baantje gaan, die steeds harder moeten werken, maar niet perse rijker worden, die ongezonder leven en dus ook korter leven". Het gaat om een groep Nederlanders die de overheid als vijand zien. "Dat ze hoog en laag springen, kunnen zeggen wat ze willen, maar dat er toch niet geluisterd wordt.

Doe ik het goede?

De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters noemt dit "de nieuwe sociale kwestie"en Segers wil dat VVD-, CDA- en D66-bewindslieden bij het maken van hun wetsvoorstellen een "Putters-toets" toepassen. "Doe ik het goede? Doe ik het voor de juiste mensen? Verkleint dit de kloven die ons verdelen?", zijn volgens Segers de vragen die alle ministers en staatssecretarissen van Rutte III zich moeten stellen.

Ook voor de Groningers moet maximale hulp komen, maakt Segers duidelijk. "We hebben een ereschuld richting Groningen en we hebben de dure plicht om die in te lossen."

Loondispensatie

De leden van de ChristenUnie hebben de fractie opgeroepen om te zorgen dat arbeidsgehandicapten kunnen blijven rekenen op een stabiel inkomen en goed pensioen. VVD-staatssecretaris Van Ark wil werkgevers stimuleren om meer mensen met een handicap aan te nemen door het principe van loondispensatie, waarbij werknemers een bijstandsuitkering krijgen, minder dat het huidige minimumloon.

Er is veel verzet tegen, nu ook van de CU-achterban. Van Ark is bezig met aanpassingen en de ChristenUnie-fractie moet nu zorgen dat dit zo gunstig mogelijk uit zal pakken voor deze groep mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl