Martin soleert naar zege in Dauphiné, Thomas nieuwe leider

Aangepast
Daniel Martin EPA

Daniel Martin heeft de vijfde etappe gewonnen in het Critérium du Dauphiné. De Ier reed op drie kilometer van de meet weg uit de kopgroep en werd niet meer achterhaald.

Geraint Thomas kwam in de slotkilometer nog wel snel dichterbij, maar bleef steken op vier seconden van Martin. Thomas is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement, hij neemt de gele trui over van zijn ploeggenoot Gianni Moscon en is daarmee na vijf etappes de derde Sky-renner die de leiderstrui mag aantrekken.

Behalve Moscon droeg ook Sky-renner Michal Kwiatkowski de leiderstrui. Ook Daryl Impey (Mitchelton-Scott) had de gele trui een dag om de schouders.

Eerder deze week reed Thomas' ploeggenoot Michal Kwiatkowski in het geel AFP

Moscon moest op de klim naar Val Morel op 3,5 kilometer van de streep de betere klimmers laten gaan. De Italiaan zakte naar de derde plaats in het klassement en geeft 1.09 toe op Thomas, evenveel als nummer twee Damiano Caruso.

Kiwatkowski (1.10), Julian Alaphilippe (1.15), de winnaar van de etappe van gisteren, en Adam Yates (1.18) staan ook dicht in de buurt van het podium.

De Dauphiné duurt nog tot en met zondag. De komende twee dagen staan de renners serieuze bergritten te wachten. De etappe van zaterdag is een bijna exacte kopie van de elfde etappe van de Tour en voert het peloton binnen 110 kilometer over twee cols van de buitencategorie. De finish ligt in La Rosière, na een beklimming van een berg van de eerste categorie.

Zondag ligt de finish in Saint-Geravis, een skioord aan de voet van de Mont Blanc. Daarvoor moeten de renners vier beklimmingen van de eerste categorie over. De streep ligt op de top van de laatste van die vier beklimmingen.

De uitslag van de vijfde etappe

STER Reclame