Dejan Lovren
NOS Voetbal

Premier League voert mini-winterstop in

De Premier League kent met ingang van het seizoen 2019/2020 een kleine winterstop. In februari is elke club twee weken vrij, terwijl de competitie wel doorgaat.

In de weekenden van de rustperiode worden er vijf in plaats van tien wedstrijden gespeeld in de hoogste Engelse divisie. Het ene weekend spelen tien clubs, het weekend erop tien andere clubs.

Als gevolg van de nieuwe opzet zal de vijfde ronde van de FA Cup midweeks worden gespeeld en worden de replays vervangen door extra tijd en penalty's.

64 wedstrijden in een seizoen

De hoeveelheid wedstrijden die de spelers in de Premier League voor de kiezen kunnen krijgen, is het best te illustreren door het afgelopen seizoen van Liverpool.

De nummer vier van het afgelopen seizoen stond onder meer in de finale van de Champions League en reikte tot de vierde ronde van de FA Cup. Em daar komen voor veel spelers ook nog eens de wedstrijden met het nationale elftal bij.

Aantal wedstrijden Liverpool in seizoen 2017/2018

Competitie duels rangschikking
Premier League 38 4de
Champions League (incl. play-offs 15 finalist
FA Cup 2 4de ronde
League Cup 1 3de ronde
Vriendschappelijke duels 8 -
Totaal 64

De internationale spelersvakbond FIFPro pleit op zijn beurt voor meer rust voor voetballers. Als het aan de vakbond ligt mogen voetballers voortaan niet meer dan drie duels per twee weken spelen en moeten er tenminste zes weken vakantie zitten tussen het einde van het ene en het begin van het andere seizoen.

Spelers overbelast

De internationale organisatie doet de adviezen op basis van een enquête onder 543 voetballers. Een derde van hen gaf aan zich overbelast te voelen. "De spelers zijn daardoor extra blessuregevoelig", zegt Vincent Gouttebarge, medisch adviseur van de vakbond.

"Veel spelers uit de internationale top vinden dat ze meer spelen dan goed voor ze is'', aldus Gouttebarge. "Dat is een signaal dat we niet kunnen negeren. Vooral met het oog op het naderende WK is het van groot belang dat spelers goed uitrusten, voordat ze weer aan de competitie beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl