Motorvriend Che Guevara overleden

Aangepast

Alberto Granado, die samen met de revolutionair Ernesto 'Che' Guevara op een motor door Zuid-Amerika trok, is overleden. De Argentijnse biochemicus overleed zaterdag op Cuba.

Granado nodigde Guevara in 1951 uit om negen maanden lang op een motor door Zuid-Amerika te trekken. Samen reisden ze 8000 kilometer door het continent, om uiteindelijk bij een leprozenkolonie in Peru, waar Granado ging werken, afscheid te nemen.

Revolutie

De tocht opende de ogen van 21-jarige medicijnenstudent Guevara. Hij zag hoe de Zuid-Amerikanen in bittere armoede leven en begon daarna de gewapende strijd voor sociale rechtvaardigheid. Die resulteerde in 1959 in de succesvolle revolutie in Cuba.

Che werd in 1967 gedood door regeringstroepen in Bolivia, toen hij probeerde ook daar een revolutie te beginnen.

Film

Guevara hield van de reis met Granado een dagboek bij, dat een internationale bestseller werd. De uitgever prees het aan als een combinatie van Das Kapital en Easy Rider.

Het dagboek werd verfilmd als The Motorcycle Diaries, die in 2004 een Oscar won. De rol van Guevara werd in de film gespeeld door de Mexicaanse acteur Gael García Bernal. Granado heeft ook een klein rolletje in de film.

Cuba

Che en Alberto bleven altijd vrienden. Na de revolutie in Cuba in 1961 nodigde Che Alberto uit om op Cuba te komen wonen. Hij ging daar werken als hoogleraar aan de universiteit van Havana.

Granado overleed gisteren op 88-jarige leeftijd. Volgens de Cubaanse staatstelevisie zal hij worden gecremeerd. Zijn as zal worden uitgestrooid boven Argentinië, Cuba en Venezuela.

STER Reclame