Nadal ontregelen, dat kan alleen een fictieve tegenstander

time icon Aangepast
EPA

Rafael Nadal is op gravel zo ver verheven boven alle andere tennissers, dat hij ook dit jaar op Roland Garros - fysiek het zwaarste grandslamtoernooi van het jaar - eigenlijk geen concurrent heeft. Nog twee keer winnen, te beginnen vandaag met de halve finale tegen Juan Martín del Potro, en hij pakt in Parijs met overmacht zijn elfde titel.

Aan voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra en oud-tennisster en NOS-commentator Marcella Mesker daarom het verzoek: stel een fictieve tegenstander samen die Nadal kan bedreigen op gravel door van iedere mogelijke tennisspeler slagen te kopiëren, behalve van Nadal zelf.

Dat levert het volgende resultaat op.

De ultieme tegenstander van Nadal

Slag/onderdeel Bogtstra Mesker
Forehand Federer Del Potro
Backhand Wawrinka Wawrinka
Service Isner Federer
Return Djokovic Agassi
Volley Rafter McEnroe
Smash Federer Sampras
Dropshot Brown Fognini
Loopvermogen Djokovic Djokovic
Mentale veerkracht Djokovic Lendl
Tactiek Rafter Wilander

"Je hebt iemand nodig die hem ontregelt, daarom heb ik haast geen gravelspelers gekozen. Op die ondergrond is Nadal ongeëvenaard met zijn forehand, rotatie bij spinballen, loopvermogen en mentale veerkracht", zegt Bogtstra.

Del Potro kan gevaarlijk zijn

Hij en Mesker achten uitgerekend Nadals volgende tegenstander, Juan Martin del Potro, in staat om het spel van de Spanjaard te ontregelen. "Een hardhitter die vlak slaat, dat kan gevaarlijk zijn voor Nadal", aldus Bogtstra.

"De mannen die van Nadal kunnen winnen zijn lang, slaan hard en vlak en kunnen door de hoge topspinballen van Nadal heen slaan", zegt Mesker. "Dat maakt de halve finale tegen Del Potro vandaag zo interessant."

Mesker heeft dan ook de forehand van de Argentijn uitgekozen voor haar fictieve speler. "Ik denk daarbij terug aan Robin Söderling, samen met Novak Djokovic de enige speler die op Roland Garros ooit van Nadal heeft gewonnen. Ook hij sloeg hard en vlak."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2009: Söderling verslaat Nadal op Roland Garros
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Roger Federer worden alleen zijn service ("veel variatie") en zijn forehand ("die is cross goed op de backhand van Nadal") gebruikt. Djokovic is beter vertegenwoordigd, met name vanwege zijn loopvermogen ("hij kan uit het niets een punt nog omdraaien").

Service-volley ligt Nadal niet

Bogtstra zoekt vooral naar spelers die Nadal van de wijs kunnen brengen. "Hoe meer ritme je hem geeft, hoe beter hij wordt." Mesker vult aan: "De omschakeling maakt hem zo goed. Positietennis. Hij begint zo'n vijf tot zes meter achter de baseline en als er dan een kortere bal komt, is hij er zó snel bij om het punt over te nemen."

Bogtstra: "Daarom heb je spelers nodig die op wat voor manier dan ook initiatief nemen. Zoals Patrick Rafter die service-volley speelt. Dat soort jongens heb je nu niet meer."

"Of types als Dustin Brown die met dropshots strooien. Hij versloeg Nadal ooit op Wimbledon omdat Nadal zich geen raad wist met zijn spel. Zoiets moet je ook op gravel bij hem uithalen."

Patrick Rafter in 2000 op Roland Garros AFP

Stan Wawrinka's backhand is ideaal om Nadal mee te bestrijden, vinden Bogtstra en Mesker. "Hij kan die zware forehands van Nadal pareren, zich er zelfs onderuit slaan en ook met slice naar oplossingen zoeken", zegt Bogtstra.

Geen Borg in de lijst

Wat verder opvalt, is dat de twee Björn Borg links laten liggen, terwijl de Zweed met zes titels na Nadal toch de succesvolste speler is in de historie van Roland Garros. "Dat komt omdat ook Borg niet opgewassen zou zijn tegen de spinballen van Nadal. Dat had je in die tijd namelijk helemaal niet", sluit Bogtstra af.

STER Reclame