Privéberichten van 14 miljoen Facebookgebruikers tijdelijk voor 'iedereen'

Aangepast
AFP

Opnieuw problemen voor Facebook rondom de privacy van gebruikers. Facebook schrijft in een blogpost dat 14 miljoen gebruikers mogelijk privéberichten hebben gedeeld met iedereen zonder dat ze dit zelf doorhadden.

Het gaat om berichten die gebruikers tussen 18 en 22 mei op hun eigen pagina plaatsten, met de bedoeling ze zichtbaar te maken voor vrienden.

Suggestie

Facebook-gebruikers kunnen kiezen met wie ze een bericht willen delen: 'alleen ik', 'specifieke vrienden', 'vrienden, behalve', 'vrienden' en 'iedereen'. Als je een foto deelt met 'vrienden', zal het platform de suggestie doen om de volgende keer als je iets deelt dit ook weer met vrienden te doen.

Bij die suggestie ging het mis. Het sociale netwerk is bezig met het testen van een nieuwe functie en door een softwarefout werden de suggesties bij die 14 miljoen gebruikers automatisch 'iedereen'.

Het bedrijf heeft de fout intussen hersteld en alle geposte berichten van de 14 miljoen accounts op 'privé' gezet, dit proces duurde vijf dagen. De getroffen gebruikers krijgen een melding om hun berichten eventueel weer aan te passen. Het is nog niet duidelijk of onder getroffen accounts ook Nederlanders zitten, Facebook bevestigt wel dat het probleem wereldwijd speelde.

Onder vuur

Facebook ligt al maanden onder vuur vanwege het verwerken van persoonsgegevens van gebruikers. In maart kwam aan het licht dat de gegevens van 87 miljoen gebruikers in handen kwamen van databedrijf Cambridge Analytica. Ook bleek vorige week dat de meeste grote telefoonmakers toegang hadden tot persoonsgegevens van gebruikers.

Het leverde daarnaast Facebook de kritiek op dat het bedrijf niet transparant genoeg was. Het bedrijf wil naar eigen zeggen met dit soort berichten aantonen dat het daaraan werkt.

STER Reclame