NOS SportAangepast

Martina zevende op 200 meter in Oslo

Martina in achterhoede op 200 meter in Oslo

Churandy Martina heeft nog veel werk te verrichten voor de Europese kampioenschappen in Berlijn. De 33-jarige Nederlandse atleet kon donderdagavond bij de Diamond League-wedstrijd in Oslo niet imponeren op de 200 meter. De Nederlandse recordhouder finishte als achtste in 20,86 seconden. Door de diskwalificatie van de Amerikaan Dedric Dukes schoof de Nederlander later een plekje op. Martina tekende dit jaar al voor 20,58.

Martina, die afgelopen weekeinde bij de FBK Games in Hengelo ook tegenviel met een tijd van 20,85 op de 200 meter, trof het in Oslo niet met de baanindeling. Hij moest in de lastige binnenbocht starten. Hij kwam als laatste de bocht uit en bleef ook laatste. De Turk Ramil Guliyev, wereldkampioen en favoriet voor de Europese titel in Berlijn, won in 19,90 seconden.

Martina traint dit seizoen onder Bart Bennema. "Hij heeft veel wedstrijden nodig om echt in vorm te komen", zegt NOS-atletiekcommentator Léon Haan over de drievoudig Europees kampioen. "Martina gaat al een tijd mee. Hij deed al mee bij de WK in 2003. Van de toenmalige toppers loopt niemand meer in de Diamond League."

Martina is al geplaatst voor de EK in Berlijn. "Op toernooien staat hij er altijd", zegt Haan. "Hij heeft nog acht weken om aan zijn vorm te werken."

Op de 1.500 meter, niet tellend voor de Diamond League-klassementen, liep de Nederlandse indoorkampioen Valentijn Weinans mee. Hij eindigde als twaalfde in 3.45,17. De Brit Chris O'Hare won in 3.35,96.

Ramil Guliyev (r) wint de 200 meter in Oslo

Thomas Walsh won de strijd bij het kogelstoten. De Nieuw-Zeelander nam met 21,91 meter direct de leiding, maar in de vijfde ronde moest hij de koppositie afstaan aan Ryan Couser.

De olympisch kampioen uit de Verenigde Staten kwam daarin tot 22,21 meter. Het laatste woord was echter aan Walsh, die in zijn laatste poging 22,29 meter stootte.

Karsten Warholm werd voor eigen publiek geklopt op de 400 meter horden. De pas 22-jarige Noor, die vorig jaar in Londen verrassend wereldkampioen werd, moest met 48,22 zijn meerdere in Abderrahman Samba erkennen. De Qatarees liep al voor de vierde keer onder de 48 seconden en
zijn 47,60 was de beste seizoentijd.

De 100 meter voor vrouwen leverde in 10,91 seconden een zege voor Murielle Ahouré op. De Ivoriaanse, twee keer WK-zilver en de regerend wereldkampioene indoor op de 60 meter, troefde Dina Asher-Smith af. Asher-Smith liep met 10,92 een Brits record.

Dafne Schippers liet de Bislett Games aan zich voorbijgaan. De wereldkampioene op de 200 meter loopt woensdag bij de Gouden Spike in Ostrava. Schippers komt daar uit op de 200 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl