President Poetin tijdens zijn jaarlijkse liveshow
NOS NieuwsAangepast

Poetin delegeert en haalt uit naar Westen in urenlange liveshow

De Russische president Poetin heeft zich in zijn jaarlijkse liveshow uitgesproken over het naderende WK Voetbal in Rusland, vrijheid op internet en de verslechterde relatie met het Westen. In een strak geregisseerde uitzending die uren duurde, beantwoordt Poetin ingezonden vragen van burgers.

Het was de zestiende keer dat Poetin zo'n vragenuurtje hield. Deze editie was anders dan voorgaande jaren, omdat tientallen bestuurders uit heel Rusland aan de lijn hingen. Zij gingen live in gesprek met burgers en kregen vaak ook meteen instructies van Poetin.

Daarnaast was er ditmaal geen publiek in de studio aanwezig. Volgens staatsmedia hadden zo'n 2 miljoen Russen vragen ingezonden. Die stelden zij via een videoverbinding aan Poetin.

De kritische nieuwssite RadioLiberty meldt dat op de schermen in de studio af en toe wel gezouten opmerkingen te zien waren van kijkers. "Onze levens worden steeds slechter", schreef iemand bijvoorbeeld. "Alleen in het Kremlin is alles goed."

Ondertussen sprak de president urenlang het volk toe. Daarbij kwamen binnenlandse zaken aan bod, maar ging het ook over buitenlandse kwesties. Zo zei hij bijvoorbeeld dat Russische diplomaten nog altijd in contact willen komen met de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

Zij werden in maart in Groot-Brittannië vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, maar overleefden de aanslag. De Britse regering zegt dat Rusland achter de aanval zit, wat Rusland tegenspreekt. Poetin zei dat de Russen meer bij het onderzoek betrokken willen worden.

  • EPA
    Poetin geeft antwoord op een vraag van een burger
  • EPA
    De president loopt door de studio
  • EPA
    De studio waarin Poetin urenlang vragen beantwoordde

De president zei verder dat het Russische leger voorlopig nog niet vertrekt uit Syrië. Verder beklaagde hij zich erover dat Rusland overal de schuld van lijkt te krijgen. Volgens hem zijn Russische zakenmensen in het buitenland doelwit van westerse overheden.

Poetin sprak af en toe dreigende taal. Hij zei bijvoorbeeld dat de wereldmachten moeten afzien van verdere escalatie, omdat "een Derde Wereldoorlog het einde van de moderne beschaving" zou kunnen betekenen.

WK in Rusland

Ondanks de sancties en andere handelsbeperkingen tegen Rusland, toonde Poetin zich tevreden over de economische prestaties van zijn land. Hij zei verder dat de Russen zich meer gaan richten op cryptomunten, zoals de bitcoin. Ook zei hij dat hij de vrijheid op internet niet verder wil inperken en dat er geen plannen zijn om sociale media offline te halen. Dit terwijl de Russische autoriteiten vorige maand nog een blokkade van de populaire berichtendienst Telegram aankondigden.

Poetin blikte ook kort vooruit op het wereldkampioenschap voetbal dat volgende week begint. Hij zei dat hij hard zal optreden als het Oekraïense leger tijdens het toernooi actie onderneemt tegen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne.

Verder zei hij dat de overheid na het WK niet langer zal betalen voor de twaalf stadions, die dan zelf inkomsten zullen moeten genereren. Poetin wenste het Russische nationale elftal succes. "Ze zullen zich van hun beste kant laten zien, ondanks de slechte resultaten van de laatste tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl