NOS Nieuws

Nederlanders willen anti-pulsvissers uit Europees Parlement verbannen

Nederlandse Europarlementariërs willen de anti-pulsvislobbygroep Bloom de toegang tot het Europees Parlement ontzeggen. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement stellen Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) dat Bloom leugens verspreidt.

In januari stemde een meerderheid van het Europees Parlement voor een verbod op pulsvissen. Bij die pulstechniek wordt elektriciteit gebruikt om bodemvissen te vangen. De Franse lobbygroep Bloom was een van de drijvende krachten achter het verbod. Met een paar medewerkers bestookten ze vrijwel alle Europarlementariërs, uiteindelijk dus succesvol.

Fouten

Van Dalen en Schreijer-Pierik reageren nu op een nieuwe campagne van Bloom. In Brussel wordt deze maand gesproken tussen de landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement over de toekomst van het pulsvissen. Bloom probeerde met een lange mail de discussie daarover te beïnvloeden.

Volgens de twee Nederlandse parlementariërs staat die mail vol fouten. "Wij streven naar wetenschappelijk onderbouwde beleidsvorming, maar Bloom lijkt meer bezig met het verspreiden van valse berichten en onterechte beschuldigingen", zegt Van Dalen.

De twee parlementariërs deden al eerder een poging om Bloom de toegang tot het parlement te ontzeggen, toen samen met VVD'er Jan Huitema. Dat verzoek werd door de leiding van het Parlement afgewezen. Huitema besloot dit keer niet mee te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl