Laatste munchkin uit Wizard of Oz overleden

Aangepast
Hollandse Hoogte

De laatste munchkin uit The Wizard of Oz is op 99-jarige leeftijd overleden. In de klassieker uit 1939 heette Jerry Maren Dorothy welkom in het wonderland. Sinds de dood in 2014 van Ruth Robinson Duccini was hij de laatste overlevende munchkin.

Maren, toen nog een tiener, was een van de ruim honderd kleine mensen die werden ingehuurd om het dwergvolk te spelen. Hij kreeg er 50 dollar per week voor, meer dan zijn vader destijds verdiende.

Tijdens de opnames wist Maren een prominente rol te krijgen in de scène door aan het einde van een dansje spontaan een lolly aan te bieden aan Judy Garland. Dat beviel de regisseur zo goed dat hij Marens idee in de film liet.

De 1,3 meter lange Maren zou later bijrollen in andere Hollywood-films vertolken, zoals in de tv-series Bewitched, The Twilight Zone en Seinfeld. Ook had hij een rol in The Terror of Tiny Town, een western met alleen acteurs van zijn formaat.

Jeetje, het zal wel een goede film geweest zijn.

Jerry Maren over The Wizard of Oz

The Wizard of Oz bleef de belangrijkste film van zijn leven.

Maren kwam vaak nog opdagen op reünies van munchkins, zoals toen het volkje een eigen ster kreeg op de Hollywood Walk of Fame in 2007.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote eer voor kleine man

"Overal waar ik kom kennen mensen die film", zei hij in 2011. "Jeetje, het zal wel een goede film geweest zijn."

In 2013 mocht hij zijn handafdruk in beton achterlaten tussen de andere filmsterren voor het beroemde Chinese Theatre. "Dit betekent alles voor me. Het bewijst dat dit iedereen kan overkomen. Zolang je maar wat geluk hebt."

STER Reclame